Nagyszabású adatlopás a Volkswagennél

Mintegy tíz évvel ezelőtt a Volkswagen adattolvajok egyik kedvenc célpontja volt, ahol óriási adatlopások történtek, de a vállalat illetékesei cáfolják, hogy a támadások mögött kínai érdekek állnának.

A Volkswagen már évek óta a hackerek célkeresztjében van, hiszen az iparági titkok rendkívül értékesek. A támadók több ezer fájlt loptak el a német autógyártótól, amit a cég 2024. április 20-án megerősített. A részletekről azonban a konszern szóvivője nem kívánt nyilatkozni az Auto Bild megkeresésére.

A Volkswagen közleményében kiemelte, hogy az incidens tíz évvel ezelőtt történt, nem pedig a közelmúltban. A "Der Spiegel" és a ZDF korábban belső VW-dokumentumok alapján számoltak be a kibertámadásokról. A berlini kínai nagykövetség felháborodottan reagált a feltételezett kínai kapcsolatokra, és kijelentette, hogy Kína minden formáját elítéli a kiberkémkedésnek.

A támadók nem csak a hagyományos autófejlesztési területeket, mint a benzinmotor- és sebességváltó-fejlesztés, hanem az elektromobilitás és az üzemanyagcellák koncepcióit is célba vették. Becslések szerint akár 19 000 fájlt is ellophattak 2010 és 2014 vagy 2015 között.

A ZDF jelentése alapján kínai hackereket gyanúsítanak a Volkswagen és leányvállalatai, így az Audi, a Skoda és a Bentley elleni támadásokkal. Kína berlini nagykövetsége válaszában hangsúlyozta, hogy az ország elítéli a kiberkémkedést, és visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a kínai kormány hackercsoportokat alkalmazna kibertámadásokra.

: article-1