A szlovák közmédia átalakítása: gyásznapot hirdettek a dolgozók

A szlovák kormány jóváhagyta az RTVS közmédia átalakítását érintő törvénytervezetet, amelynek eredményeként megszűnik a jelenlegi médiaintézmény, és helyette az STVR, azaz az új Szlovák Televízió és Rádió jön létre.

A pozsonyi kormány szerdai döntése értelmében a szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatában és a közmédia nevében is változások lesznek. Robert Fico miniszterelnök és Martina Šimkovičová kulturális miniszter közösen jelentették be, hogy a kabinet támogatja az RTVS megszüntetését és az új STVR létrehozását. Fico szerint a választóik változást követelnek az RTVS-ben, amelyet a miniszterelnök szerint nem lehet objektívnek tekinteni.

A kulturális miniszter elmagyarázta, hogy az új törvény egyik fő eleme a „szlovák“ jelző visszahelyezése az intézmény nevébe.

Az MTI tudósítása alapján az új törvénytervezet érdemi változásokat vezet be az intézményvezető megválasztásának folyamatában. A közmédiatanács tagjait, akik a vezérigazgatót választják, eddig a parlament választotta ki, de a jövőben négy tagot a kulturális miniszter jelöl majd. Az új törvény hatálybalépésével a jelenlegi vezetés megbízatása megszűnik, és a köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségét is növelik.

A változásokat heves viták övezik. Branislav Gröhling, az SaS elnöke szerint a közmédia propagandamédiummá válik, amely kormánypárti és esetleg oroszbarát tartalmat fog közvetíteni. Gröhling nem zárta ki, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénytervezet miatt.

A kormány döntésére reagálva a közrádió és -televízió dolgozói gyásznapot hirdettek, és sokan gyászkeretes profilképre váltottak a Facebookon.