Sydneyi tinédzserek őrizetben

Az ausztrál rendőrség szerdán Sydneyben házkutatásokat végzett, amelyek során 7 tinédzsert vett őrizetbe az április 15-én történt templomi késes támadással összefüggésben.

A hatóságok átfogó akciót hajtottak végre, amelyben a szövetségi és új-dél-walesi állami rendőrség, valamint az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet közös terrorelhárítási csoportja vett részt. A rendőrség 400 rendőr bevonásával 13 ingatlanban tartott házkutatást. David Hudson, az új-dél-walesi rendőrfőkapitány helyettese szerint a letartóztatott fiatalok egy vallási indíttatású, erőszakos és szélsőséges ideológiát követő hálózathoz tartoztak, amelynek tagja volt az április 15-i támadás feltételezett elkövetője is. A rendőrség további öt tinédzsert hallgatott ki a terrorizmusellenes csoport és a szélsőségesek által elkövetett bűncselekményekre, valamint a szervezett bűnözésre szakosodott új-dél-wales-i bűnügyi bizottság keretein belül.

Krissy Barrett, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője elmondta, hogy a házkutatások során nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek konkrét célpontok elleni erőszakos cselekményekre utaltak volna. Reece Kershaw szövetségi rendőrfőnök hozzátette, hogy az összevont hatósági akciót a további tervezett terrorcselekmények megakadályozása céljából indították, és hangsúlyozta, hogy a közbiztonságot jelenleg nem fenyegeti veszély.

Az ügyészség múlt pénteken vádat emelt a Christ The Good Shepherd Church nevű asszír keresztény templomban történt támadás 16 éves gyanúsítottja ellen. A támadás során a fiatal késsel többször megszúrta Mar Mari Emmanuel püspököt és Isaac Royel tiszteletest, miközben arabul beszélt Mohamed próféta megsértéséről. A támadást az élőben, online közvetített istentisztelet alatt követték el.

Egy másik, a templomi támadást megelőző esetben, egy férfi Sydney egyik bevásárlóközpontjában hat embert ölt meg késsel, és további nyolcat megsebesített. A hatóságok ebben az esetben azonban kizárták a terrorcselekmény lehetőségét, mivel az elkövető kifejezetten nőket vett célba.