A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árának csökkenése péntektől

Péntektől mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára csökken, de hogy ez milyen hatással lesz a kutaknál érvényes árakra, az még bizonytalan. A holtankoljak.hu portál szerint a benzin ára bruttó 3 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 14 forinttal fog csökkenni.

A kormány bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen lépnek valamit a régiós összehasonlításban is kiugróan magas üzemanyagárak letörése érdekében. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint dinamikus árplafon jöhet az üzemanyagoknál, tehát nem egy hosszú időszakra rögzített áron adhatnák az üzemanyagot a kutak – mint amikor egységesen 480 forint volt benzin literje –, hanem a régiós átlag mozgását követő ármeghatározás jöhet szóba.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon igazítsák az áraikat a régiós átlaghoz. A miniszter szerint a gázolaj esetében 10, míg a benzinnél 27 forint az eltérés a régiós átlaghoz képest. Nagy Márton leszögezte, hogy a kormány két hetet adott a kereskedőknek, hogy térjenek vissza a régiós átlaghoz, ezt követően újratárgyalják majd a kérdést. A miniszter hozzátette, hogy a benzinár esetén 3, míg a gázolaj esetén 5 százalékkal tér el a régiós átlagtól az üzemanyagár. Emellett Nagy Márton bejelentette, hogy a kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek arra, hogy az áraikat a régiós szintre csökkentsék, különben újabb állami beavatkozás következhet.

Amennyiben a szabályozás nem változik, a következő átlagárak várhatók: a 95-ös benzin literenkénti ára 647 forint, míg a gázolajé 633 forint lesz. A Portfolio korábbi beszámolója szerint tavaly augusztus óta most először fordult elő, hogy a gázolaj literenkénti ára alacsonyabb legyen a benzinénél, és ez az árkülönbség a mostani csökkenéssel tovább nő. Az eddigi gyakorlat szerint arra számítanak, hogy közel azonos mértékben csökkennek majd a kutak árai is. Azonban a független portál, a holtankoljak.hu hozzáteszi, hogy „teljesen bizonytalan”, hogyan jelenik meg a nagykereskedelmi árcsökkenés a kutak áraiban. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a magas benzinárak nem vetették vissza a fogyasztást drasztikusan. A piaci szereplők már a héten elkezdték a sokáig drágább üzemanyag-fajta, a dízel árának csökkentését.