Amerikai egyetemek kampuszain palesztinpárti demonstrációk

Az Egyesült Államok több elitegyetemén, köztük a Columbia Egyetemen, a Yale-en és a New York Egyetemen is palesztinpárti tüntetések zajlanak, melyek során sátrakat állítottak fel, és több incidens is történt.

Az elmúlt hetekben a Columbia Egyetem kampuszán és az Egyesült Államok más felsőoktatási intézményeinél, mint például a kaliforniai Berkeley-n, az Emersonon és a Michigani Egyetemen is demonstrációk zajlottak a palesztinok mellett. A Columbia Egyetemen több mint 100 diákot tartóztattak le, míg a Yale-en és a New York Egyetemen több tucatnyi diák került hasonló helyzetbe. A Columbia Egyetemen felfüggesztett diákok a fegyelmi intézkedések megszüntetését követelik, miközben antiszemita zaklatásokról is érkeztek jelentések.

A Columbia Egyetem elnöke, Dr. Nemat Shafik határidőt szabott a tüntetőknek az oszlatásra, amit később 48 órával meghosszabbítottak, és figyelmeztetett, hogy a diplomaosztó ünnepségek előtt alternatív lehetőségeket kell mérlegelniük, ha nem sikerül megállapodniuk a tüntetőkkel. A kampusz sátorvárosát palesztin zászlók és plakátok lepték el, és a "szabad Palesztina" skandálás hallatszott. Azonban az antiszemita incidensek miatt az egyetem vezetősége a félév végéig meghosszabbította az online távoktatást.

Az eseményekre az amerikai törvényhozók is reagáltak. Elise Stefanik republikánus képviselő szerint a kampusz nem biztonságos a zsidó diákok és oktatók számára, míg a Fehér Ház elítélte a zsidó diákok elleni erőszakos és megfélemlítő cselekedeteket. A Columbia elnöke és New York polgármestere, Eric Adams külső agitátorokat okoltak a helyzetért, de voltak, akik az elnököt vádolták az eszkalációval, miután a rendőrséget hívták a kampusz területének megtisztítására.