Gigantikus gödör tárul elénk Pakson, jött egy dátum az új erőműről

Előbb-utóbb a nukleáris szakmának nemcsak Magyarországon, hanem uniós szinten is választ kell találnia a szakmai utánpótlás kinevelésére, de a magyar cégek lépéselőnyben vannak - vélekedett az Economxnak adott interjúban a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Business Talks '24 szakmai konferencián a magyar vállalkozói szektor, a hazai kkv-k lehetőségei és nemzetközi kitörési pontjai kerültek előtérbe, különös tekintettel a magyar nukleáris ipar exportképességének növelésére.

A Paks II. projekt jelenlegi állása szerint a talajszilárdítási munkálatok zajlanak, melyek 2025 nyarára fejeződnek be. A munkálatok során 75 600 cölöpöt fúrnak a földbe, egy 33 hektár területű, 5 méter mély gödörben, ami később a leendő atomerőmű két blokkjának alaplemezét alkotja majd.

A talajszilárdításra azért van szükség, mert a létesítmények rendkívül nagy tömegűek lesznek, és egy esetleges földrengés során megelőzendő a talajfolyósodást. A Paks I. blokkjai is ugyanezen a talajon működnek, eddig talajfolyósodás nem következett be, de a modern kor követelményeihez igazodva szükségesek a biztonsági megerősítések.

A Paks II. blokkjainak termelése a 2030-as évek elejére várható, az idei év végéig pedig elérhetik az első betonozási szakaszt.

A magyar nukleáris szakembergárda készen áll a Paks II. üzemeltetésére, hiszen a Paks I. négy blokkját már több mint negyven éve működtetik, és a gyakorlati tudás a világ élvonalába tartozik. A generációváltás és a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében Paks I. és Paks II. közösen finanszíroz egy energetikai szakközépiskolát Pakson.

Az Európai Unióban is megváltozott a nukleáris ipar megítélése, ami elősegítheti a szakmai utánpótlás kinevelését. Az energiaválságok idején a nukleáris ipar szerepe felértékelődik, és a kis és moduláris reaktorok (SMR) megjelenése, valamint a tervezett nukleáris blokkok építése az EU-ban tovább növelheti a szakma vonzerejét.

Paks II. a magyar vállalkozások számára is lehetőségeket kínál, hiszen a nemzetközi ajánlások szerint a tapasztalat és a szaktudás alapján választják ki a beszállítókat. A hazai cégek előnyben lehetnek, ha megfelelnek a szükséges adminisztrációs követelményeknek és megszerzik a nukleáris minősítéseket, mivel a térségben számos nukleáris projekt valósul meg a következő húsz évben.

Végül, a Világgazdasági Fórum szerint az extrém időjárási viszonyok a legaggasztóbb hosszú távú kockázatok közé tartoznak, és a megújuló energiaforrások mellett szükség van egy olyan energiaforrásra is, amely éjjel-nappal működik, így biztosítva az áramellátást minden körülmények között.