Opus: Első osztalékfizetés a cég történetében

Az Opus Global Nyrt. történetében először döntött az osztalékfizetés mellett, miután jelentős profitnövekedést ért el az előző évben.

Az Opus Global Nyrt. pénzügyi igazgatója, Kistakács Tünde szerint a cégcsoport 44,8 milliárd forintos profitot ért el, és összesen 29 konszolidált és 5 társult társaságot foglal magába. A fő bevételi forrás az osztalékbevétel volt, és az osztalékfizetés összege 6,7 milliárd forint lesz, ami részvényenként körülbelül 10 forintot jelent.

A közgyűlésen a részvényesek döntöttek arról is, hogy a saját részvények vásárlásának maximális szintjét 10-ről 20 százalékra emelik, ami összesen 10 milliárd forint értékben új részvényeket jelenthet. A részvényesek körülbelül 73 százaléka volt jelen a közgyűlésen, ahol a határozatokat egyhangúlag fogadták el. Medgyesi Attila, az Opus vezérigazgató-helyettese szerint a közgyűlés jó hangulatban zajlott.

A cégcsoport stratégiáját illetően Medgyesi Attila elmondta, hogy 2022-t tekintik bázisévnek, és a következő években két számjegyű növekedésre számítanak, 2026-ra pedig 110 milliárd forintos EBITDA-t tűztek ki célul. Az osztalékfizetés kapcsán a cégcsoport korábban úgy döntött, hogy az osztalék minimum a konszolidált adózott eredmény 15 százaléka lesz, és most is ezt a gyakorlatot követték.

Az ipari szegmens mindig is erős volt a cégcsoportban, például a Mészáros és Mészáros a cégcsoport zászlóshajójának számít, a turizmus területén pedig a Hunguest a vezető, míg az élelmiszeriparban a gabona- és kukoricafeldolgozók jelentik a stratégiai ágazatot. Az energetikai szegmens a cégcsoport negyedik lába, amely a Tigázon és a Titászon keresztül van jelen, és ez a legfiatalabb ágazatuk. Medgyesi Attila kiemelte, hogy a Tigáz az országos gázelosztás 40 százalékáért felelős, és a két energetikai cég területi átfedése révén szinergiákban rejlő lehetőségeket látnak, például a villany- és gázórák leolvasásának egységesítésével több száz millió forintot spórolhatnak meg.

A cégcsoport új stratégiája a konszolidációt és a cégcsoporton belüli szinergiák még komolyabb kihasználását célozza 2026-ig, amely az akvizíciós időszak lezárását követően egy átláthatóbb, letisztult cégcsoport létrejöttét jelenti. Ebben az összefüggésben cégösszevonásokat és döntési szintek kiszervezését is terveznek. A részvényesi értékteremtés kiemelt cél, és a társaság által felvázolt EBITDA-pálya a 2022-es 22 milliárd forintról 2026-ra 110 milliárd forintra emelkedik. A következő két évre is megerősítették a 15 százalékos osztalékszint fenntartását.

Az Opus 10-ről 20 százalékig emelheti a saját részvényhányadát, összesen 10 milliárd forint értékben vásárolhat új részvényeket, ami hosszabb távon a közkézhányad szűkülését eredményezheti. A cégcsoportnál lévő 53 millió részvényből csak a tavaly felvásárolt 3 millió részvény kerül majd bevonásra, további bevonásról egyelőre nem született döntés.

A tavalyi eredményesség alapja az ipari szegmens volt, ahol a Mészáros és Mészáros építőipari cég kiemelkedő eredményt ért el. Az RMI a Budapest–Belgrád vasútvonal Soroksár–Kelebia vonalát építi, míg az R-Kord is vasútépítési projektekben érdekelt. A Wamsler esetében az eddigi tűzhelyre alapozott portfóliói kibővítését célzó fejlesztések zajlanak. Az Opus 2023-ban rekordnyereséget ért el, egy év alatt megduplázta a profitját és ezzel együtt árbevételi csúcsra is értek: a cég nettó eredménye 45 milliárd forint, árbevétele pedig 686 milliárd forint lett.