Doppingbotrány Tokióban: Magyarország éremben bízhat?

Magyarország olimpiai érmet nyerhet a tokiói játékokon kirobbant doppingbotrány következtében, amely szerint a kínai úszók közül többen is doppingteszten buktak meg. Pár napja derült ki, hogy a 2021-es tokiói olimpián hat érmet szerző kínai úszók közül néhányan pozitív doppingtesztek ellenére is versenyezhettek. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerint a sportolók ártatlanok, de ha mégis kizárnák őket, Magyarország egy újabb olimpiai éremmel gazdagodhat.

A kínai úszócsapat harminc tagjából huszonháromnál mutattak ki doppingot, de ők mégis részt vehettek a tokiói versenyeken. A norvég Dagbladet információi szerint a WADA tisztában volt a pozitív eredményekkel, de nem zárta ki a sportolókat, mivel a minták "szennyezettek" voltak.

A trimetazidin nevű, állóképességet és vérellátást javító szer alacsony koncentrációját mutatták ki a 23 úszó szervezetében, és az eredmények a negatív és a pozitív között ingadoztak, amit a WADA az ártatlanságuk bizonyítékaként értelmez.

A kínai úszók három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek Tokióban. Különösen fontos számunkra Csang Jü-fej esete, aki 200 méter pillangón nyert aranyat, mivel ha őt kizárnák, a negyedik helyezett Kapás Boglárka utólag megkaphatná a bronzérmet. Emellett a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó a hetedik helyről a hatodikra léphetne előre, ha a kínai váltó eredményét törölnék.