José Aldo, a "Rio Királya" visszatért a UFC-be

A brazil Alexandre Pantoja és az ausztrál Steve Erceg közötti főmeccs ellenére, a figyelem középpontjában José Aldo, a "Rio Királya" állt, aki hosszú kihagyás után tért vissza a UFC 301 gálán.

Aldo, aki a sportág egyik ikonikus alakjaként ismert, technikai tudása és a sportágban nyújtott teljesítménye miatt nagy tiszteletnek örvend. Annak ellenére, hogy 2019 óta nem versenyzett pehelysúlyban, még legyőzője, Alexander Volkanovski is őt tartja a súlycsoport legjobbjának. Aldo futballista karrierre vágyott, de végül az MMA felé fordult, és 18 éves korára már profi szinten versenyzett. A WEC világbajnoka lett, majd az UFC-ben is sikereket ért el, mígnem Conor McGregor és más fiatalabb versenyzők meg nem állították. A harmatsúlyban sem lett bajnok, de értékes győzelmeket aratott, mielőtt bejelentette volna visszavonulását. Az MMA szabályrendszerében a versenyzők ütéseket, rúgásokat és fogásokat is alkalmazhatnak, a meccsek háromszor öt percig, bajnoki meccsek esetén ötször öt percig tartanak. A pontozóbírók döntése gyakran okozhat vitát a szurkolók és szakértők körében.

Aldo a ringen kívül is szerepet vállalt, amikor Jair Bolsonaro, a 2022-es elnökválasztáson alulmaradt politikus, néhány hétig az ő floridai villájában tartózkodott. Bolsonaro kormányzása alatt több tragédia is történt, mint például az erdőirtások és a koronavírus-járvány kezelése. Aldo döntését, hogy befogadja Bolsonarót, sokan kritizálták, tekintettel a politikus múltbeli tetteire.

Aldo visszatérése azonban nem veszített népszerűségéből az MMA-rajongók körében, és a UFC sem állított neki túl erős ellenfelet. A 30 éves amerikai Jonathan Martinez elleni meccsen Aldo dominált, és a sportszerű küzdelem végén a győzelem után fejébe csapta koronáját, jelezve, hogy nem ez volt az utolsó meccse. Aldo teljesítménye alapján felmerült a lehetőség, hogy ha Sean O’Malley legyőzi Merab Dvalisvilit, akkor Aldo esetleg címmeccsre is számíthat.