Üzemanyagárak és rezsikérdések: a kormány beavatkozása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint a kormány szerdán döntött arról, hogy szükség van beavatkozásra a piaci folyamatokba, annak ellenére, hogy a rezsidíjak mérséklése egyelőre nem napirenden van a csökkenő beszerzési árak ellenére.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentése alapján a kormány a szerdai ülésén foglalkozott az üzemanyagárak alakulásával, miután az EU Weekly Oil Bulletin adatai és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslése szerint Magyarországon a 95-ös benzin átlagára 640 forint, ami 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagnál, míg a dízel átlagára 654 forint, 5 százalékkal meghaladva a régiós átlagot. A szerdai kormányülést követően Nagy Márton bejelentette, hogy a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz a lehető legrövidebb időn belül. Ha ez nem történik meg két héten belül, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog”.

Lantos Csaba a 24.hu podcastjében beszélt arról, hogy megfontolandó, vajon indokolt-e a beavatkozás a piaci folyamatokba, és ha igen, akkor egy dinamikus árplafon jöhet szóba, amely a régiós átlag mozgását követi. A nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentést tett az üzemanyagárakkal kapcsolatban, leszögezve, hogy a kormányülésen a kabinet úgy döntött, hogy a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az üzemanyagárak emelkedése jelentősen befolyásolja a családok fogyasztását, és az áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal növelte az inflációt éves szinten. Az emelkedő árak miatt csökkent a kereslet, ami hátráltatja a fogyasztás helyreállítását.

Nagy Márton a magas belföldi üzemanyagárak miatt egyeztetésre hívta a MOL-t és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, emlékeztetve őket a korábbi megállapodásra, hogy az áraknak a régiós középmezőnyben kellene maradniuk. Április 11-én tartották azt a tárgyalást, ahol a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit Nagy Márton felszólította: elvárása, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a korábbi megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük.

Rezsikérdések

Lantos Csaba megjegyezte, hogy a csökkenő beszerzési árak ellenére a rezsidíjak mérséklése nem szerepel a napirenden az átlag feletti fogyasztási körben. A miniszter hozzátette, hogy a holland tőzsdei árhoz képest „picike felárral” kapjuk az oroszoktól a gázt. Az elrugaszkodott üzemanyagárak kapcsán megszólalt Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke is, aki szerint a benzinnél a lakosság a 640 forintos árból 320 forintot a költségvetésnek fizet be, ezzel pedig „a kormányzat rendkívül kiforgatja az emberek pénztárcáját és megtakarítását”. A Nemzetgazdasági Minisztérium erre azt reagálta, Egri valótlanságokat állít és felelőtlenül riogat, újra kiemelve, hogy a kormány, a Mol és a MÁSZ közötti megállapodás értelmében a magyar üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben a helyük.