Nagyértékű XII. kerületi ingatlant adott át a kormány a református egyháznak

A magyar kormány egy jelentős területet, közel huszonötezer négyzetmétert, adott át a Református Egyháznak a főváros XII. kerületében, ahol az építési szabályzatokat is módosították. A Kétfarkú Kutya Párt kerületi alszervezete szerint a terület átadása egy tavaly februári salátatörvényben történt, amelyet Kocsis Máté és Gulyás Gergely vittek át az országgyűlésen, „hitéleti, oktatási, felsőoktatási célok elősegítése” címmel.

A Kútvölgyi út, a Virányos út és a Szilágyi Erzsébet fasor által határolt területen korábban egy félbehagyott lakópark építése kezdődött meg, amely a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában állt.

A kormányrendelet új szabályai értelmében a terület beépíthetőségét 10 százalékról 20 százalékra, az épületek megengedett magasságát 7,5 méterről 12 méterre növelték, továbbá a kötelezően kialakítandó zöldfelület arányát 75 százalékról 50 százalékra csökkentették. A rendelet szerint nem szükséges településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és lakóépületek elhelyezését is engedélyezi.

Az MKKP felvetése szerint, bár a nemzeti vagyonról szóló törvény értelmében az állam által ingyenesen átadott ingatlanokat tizenöt évig nem lehet elidegeníteni, a XII. kerületben az elmúlt években több felmentést is adtak, így a református egyház akár az ingatlan eladását is tervezheti a jövőben.

Steinbach József, az új zsinati lelkészi elnök, székfoglaló beszédében reagált azokra a vádakra, amelyek szerint a református egyház hallgatott a kegyelmi botrány kirobbanása után, és hogy a Fidesz kormányzása, valamint Balog Zoltán minisztersége alatt több támogatást kaptak különböző célra. Steinbach József hálát adott az elmúlt időszakban tapasztalt lelkiségért és az egységért.