Karácsony Gergely: A választások után is folytatom a munkámat

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere bizakodóan nyilatkozott a választásokkal és a főváros jövőjével kapcsolatban a HVG közéleti podcastjában. A főpolgármester szerint a választások után is folytatja a munkáját, és kész a kormánnyal is együttműködni.

A Fülke podcastjában Karácsony Gergely elmondta, hogy a választások után is folytatni kívánja a munkáját, és tervei között szerepel 300 milliárd forintnyi uniós forrás lehívása, amelyet már lekötött projektekre, például a pesti alsó rakpart zöldítésére, a Flórián tér felújítására, vagy az első panelfelújítási pilotprogram elindítására kíván fordítani. A főpolgármester a rákosrendezői arab, felhőkarcolós beruházást vízumbiznisznek nevezte, és hangsúlyozta, hogy Budapestnek nem luxusnegyedre, hanem olyan beruházásokra van szüksége, amelyeket a budapestiek is támogatnak.

Karácsony szerint a főváros és a kormány viszonya a kormány szándéka szerint alakult, de a főváros nem áll háborúban a kormánnyal. A tarifareform kapcsán kiemelte, hogy a főváros jobban járt az új bérletrendszerrel, mint azt korábban kritikusai jósolták. A főpolgármester kész meglátni a "99 pofon után kinyújtott kezet" is, és Lázár Jánosban ezt látta, amikor a miniszter a tarifareformot beharangozta.

Karácsony hangsúlyozta, hogy nem lehet hosszú távon Budapestellenes politikát folytatni, és felkészült arra, hogy megnyeri a választást, majd a kormánnyal tárgyalásokat kezdjen. A főpolgármester szerint a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási hozzájáruláson kívül minden adót fizet, és a jogvita miatt az Alkotmánybíróságnál pattog a labda.

A Fővárosi Lakásügynökség kapcsán Karácsony elmondta, hogy júniusban elindulhatnak az első bérlakások, amelyek azonnali, tízszázalékos ugrást jelentenek majd a bérlakások számában. Az Airbnb-szabályozásról szólva a főpolgármester úgy véli, hogy a jelenlegi szabályozáshoz hozzá kell nyúlni, mivel az felveri az árakat és kiszorítja a lakókat a társasházakból.

Karácsony a Fideszről és annak kampányáról is beszélt, úgy látja, hogy a párt 14 éve nem volt ennyire lefagyva, és nincs politikájuk, nincs üzenetük. A főpolgármesternek fiatal követőtábora is van, akikkel kapcsolatban elmondta, hogy érti a problémáikat, és politikáját úgy alakítja, hogy a város húsz, harminc, negyven év múlva is jó életet biztosítson számukra.

: (HVG)