Jean-Michel Jarre az AirCar első utasa

A világhírű zenész, Jean-Michel Jarre volt az első, aki kipróbálta a KleinVision futurisztikus repülő autóját, az AirCart. A lézershow-koncertjeiről ismert Jarre, aki az elektronikus, ambient és new age zenei műfajokban is úttörő, nem állt ellen a lehetőségnek, hogy részt vegyen a szlovákiai Piestany nemzetközi repülőterén végrehajtott tesztrepüléseken.

Jean-Michel Jarre, az innováció és a jövő technológiájának hosszú ideje elkötelezett támogatója, két repülést is teljesített a KleinVision repülő autójával. A zenész leírása szerint az élmény lenyűgöző volt: az egyik pillanatban még autóként beszélget a sofőrrel, a következőben pedig már repülőként a levegőben van.

Az AirCar prototípusa sportautóból repülőgéppé percek alatt képes átalakulni. 2021-ben ez a jármű lett az első, amely városközi repülést hajtott végre. A repülő autó egy 1,6-os BMW-motorral van felszerelve, de a KleinVision társalapítója, Anton Zajac szerint a jövőben akkumulátoros működésre is áttérhetnek.

Zajac úgy véli, hogy az AirCar áthidalja az utak és az ég közötti szakadékot, és visszaadja az autóknak azt a szabadságot, amelyet fél évszázaddal ezelőtt szimbolizáltak. A jármű használatához azonban nemcsak jogosítványra és pilótaengedélyre lesz szükség, hanem egy speciális, két-három hónapos repülési tanfolyam elvégzésére is. Zajac reményei szerint az AirCar körülbelül egy éven belül piacra kerülhet, miután 2022-ben már megkapta a repülési engedélyt.