Japán miniatűr naperőművet küld az űrbe

Japán tervei szerint 2025 decemberében indít egy kísérletet, amelynek keretében 1 kW elektromos áramot sugároz majd a Földre egy űrből telepített naperőmű segítségével.

Az emberiség számára a jövő egyik ígéretes és környezetbarát energiatermelési módja lehet az űrbe telepített naperőművek használata, amelyek áramot sugároznak a Földre. Egy hasonló kísérletet már sikeresen végrehajtottak kaliforniai mérnökök, és most Japán is hasonló projektbe kezd. Az Interesting Engineering információi szerint a japán tudósok 2025-ben tesztelhetik a saját rendszerüket.

A Japan Space Systems által fejlesztett Ohisama-projekt keretében vezeték nélkül továbbítanák az áramot a Földre. A tervek szerint egy könnyű, körülbelül 180 kilogrammos műholdat állítanak Föld körüli pályára, amely 400 km magasságból sugározna 1 kW áramot a bolygónkra.

Ez a mennyiség még nem elegendő a kereskedelmi felhasználáshoz, de jelentős előrelépést jelent a projekt számára. Egy 1 kW-os teljesítmény elegendő lehet például egy mosogatógép egy órás üzemeltetéséhez.

A műhold a napenergiát 2 négyzetméteres fotovoltaikus panel segítségével alakítja árammá. Az így előállított energia egy akkumulátorban tárolódik, majd mikrohullámmá alakul, amit a műhold egy földi antenna felé sugároz le. Mivel a műhold nagy sebességgel, körülbelül 28 ezer km/h-val kering a Föld körül, az antennákat körülbelül 40 kilométeres távolságokra kell elhelyezni egymástól.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a japánok által kifejlesztett energianyaláb 2025 decemberében érkezhet meg a Földre.