Rossz hírt kaptak a holland transzneműek

A holland parlamenti képviselők többsége nem támogatja az ügyvivő kormánykabinet azon javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy a transzneműek könnyebben megváltoztathassák bejegyzett nemüket az országos nyilvántartásban.

A holland parlamenti többség ellenzi, hogy a transzneműek egyszerűbben változtathassák meg a bejegyzett nemüket, ami az MTI szerint jelentős visszalépést jelenthet az érintettek számára. A jelenlegi szabályozás szerint a transznemű személyeknek szakértői nyilatkozatot kell készíttetniük, ha hivatalos okmányaikban szeretnék megváltoztatni a nemüket. Sander Dekker, a korábbi jogvédelemért felelős holland miniszter által 2022-ben benyújtott törvényjavaslat ezt a követelményt kívánta eltörölni.

A Pieter Omtzigt által vezetett Új Szociális Szerződés (NSC) párt és a Református Politikai Párt (SGP) kezdeményezésére a képviselőház csekély többséggel, 73 igen szavazattal szemben 70 nemmel, arra szólította fel a kabinetet, hogy vonja vissza a törvényjavaslat enyhítéseit.

Nicolien van Vroonhoven, az NSC parlamenti képviselője, az AD-nek adott interjújában kifejtette, hogy bár nem ellenzik a nemváltoztatást, de nem szeretnék, ha az túl könnyű lenne. A képviselőnő szerint a nők biztonságát fenyegető valós kockázatokra kell figyelni, példaként említve azokat az eseteket, amikor Angliában férfi nemi szervvel rendelkező transznemű nők kerültek női börtönökbe.

Wieke Paulusma, a 66-os Demokraták (D66) képviselője szerint a kérdés leegyszerűsített kezelése gondatlan és nem kívánatos, rámutatva, hogy ez nem felel meg a jó kormányzás elvárásainak. Franc Weerwind ügyvivő jogvédelmi miniszter, szintén a D66 tagja, szintén ellenezte az indítványt, mivel úgy véli, nem megfelelő módon kezelik az összetett kérdést. Az ügyvivő kabinet még mindig dönthet úgy, hogy előmozdítja az intézkedést, ami újabb szavazást eredményezhet a törvényjavaslatról.