A nyugdíj előkészítése: lényeges lépések a szolgálati idő növeléséhez

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából kulcsfontosságú a szolgálati idő hossza. A szolgálati időt nemcsak biztosítási idővel, hanem megállapodás útján is lehet növelni, amire az adó.hu hívja fel a figyelmet.

A szolgálati időbe beleszámít a biztosítási idő, valamint azok az időszakok, amelyeket a nyugdíjtörvény és annak végrehajtási rendelete szolgálati időnek ismer el. Ide tartozik például a katonai és polgári szolgálatban eltöltött idő, az 1968. január 1-je előtt született gyermek után járó többlet szolgálati idő, valamint az 1998. előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje.

Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő szerint a szolgálati időt megállapodással is lehet gyarapítani. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél többféle célból köthető megállapodás, többek között nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése, felsőoktatási tanulmányok szolgálati időként való elismerése, öregségi teljes vagy résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idő pótlása, valamint a GYES idejével megegyező otthoni gondozás idejének szolgálati időként való elismerése céljából.

A megállapodást azok a belföldi nagykorú személyek köthetik, akik nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, nem nyugdíjasok, és akikre a biztosítás nem terjed ki, vagy akiknek a biztosítása szünetel.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 22 százalék, amit legalább a minimálbér (2024-ben 266 800 forint) alapján kell megfizetni, de magasabb összeg után is lehet vállalni a járulékfizetést.

Amennyiben a megállapodás magasabb összegre szól, a nyugdíj alapot képező jövedelemként a minimálbérnél magasabb összeg kerül figyelembe vételre. Azonban csak a minimálbér alapul vételével köthető megállapodás, ha valaki a felsőoktatási tanulmányok idejét vagy az öregségi nyugdíjhoz hiányzó legfeljebb öt évet szeretné szolgálati időként elismertetni.

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő pótlására – öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év, öregségi résznyugdíjhoz tizenöt év –, legfeljebb öt évig terjedően, a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek van lehetőségük megállapodás kötésére.