Egyre nagyobb a törés Trump pártjában: ebből még baj lehet

Bár szinte biztosnak tűnik, hogy 2020 után idén is Joe Biden és Donald Trump fognak megmérkőzni az amerikai elnökválasztáson, a republikánus előválasztások eredményei aggodalomra adnak okot Trump számára.

Pennsylvaniában, ahol a demokraták és republikánusok szimpatizánsai a közelmúltban voksoltak, a demokrata jelölt, Joe Biden, a hivatalban lévő elnök, 93 százalékos támogatottsággal győzedelmeskedett. Ezzel szemben Donald Trump, aki jelenleg bírósági tárgyalásán vesz részt, nem érheti el ugyanezt a magas támogatottságot a republikánusok körében.

Trumpot a republikánus előválasztók 83,5 százaléka támogatta, míg a mérsékeltnek számító Nikki Haley, aki március elején kiszállt a versenyből és felfüggesztette kampányát, 16,5 százalékot szerzett.

Pennsylvania államot, amelyet Barack Obama győzelmei után Trump 2016-ban megfordított, Biden négy évvel később szoros küzdelemben, 50%-48,8% arányban visszavett. A 2020-as választáson Biden 80 500 szavazattal többet kapott, mint Trump. Ezúttal Haley még ennél is több, 147 ezer szavazatot vett el Trump előválasztási eredményéből.

A felmérések szerint a Haley által megszerzett szavazatok többsége Biden felé mozdulhat el a novemberi választásokon.

A közvélemény-kutatások összesítése alapján Biden vezet Pennsylvaniában 46,5 százalékkal, míg Trump csupán félszázalékos lemaradással követi őt. A többi csatatérállamban viszont Trump áll jobban a felmérések átlaga szerint.