Hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelme Magyarországon

Magyarországon úttörő vállalkozásként indult el a hitelesített energiamegtakarítások (HEM) tőzsdei kereskedelme, amely jelentős lökést adhat a hazai energiahatékonysági piacnak – ezek voltak a fő üzenetek a tegnapi, HEM-ekkel és piacaikkal foglalkozó szakmaközi konferencián.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Juhász Edit kiemelte, hogy az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) keretében létrejövő HEM-ek tőzsdei kereskedelme új lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének. Az elnök szerint a magyar gazdaság versenyképességének növelésében kulcsfontosságú az energiahatékonyság javítása. Juhász Edit hozzátette, hogy az EKR már több mint 4600 energiamegtakarítást eredményező projektet segített elő, és 2023-ban a kötelezettségek 99,34%-os arányban teljesültek, az elszámolt energiamegtakarítások mennyisége pedig meghaladta az 1500 TJ/évet.

A MEKH 2021 óta működteti az EKR-t, amelynek célja, hogy a kötelezettek az energiaértékesítésük arányában olyan intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek igazolt energiamegtakarítást eredményeznek a végfelhasználóknál. A MEKH feladata a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése és a lejelentett megtakarítások adatbázisának vezetése is. A 2023-ra vonatkozó kötelezettségeket 2024. március 31-ig kellett bejelenteni.

Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában rámutatott, hogy az Európai Unió ambiciózus energiahatékonysági céljaihoz a hazai szabályozásnak is alkalmazkodnia kell. A szigorodó célszámok miatt szükségessé válik az EKR és az alternatív energiahatékonysági szakpolitikák felülvizsgálata, valamint új intézkedések bevezetése. Ezen intézkedések között említette a 108 milliárd forintos keretösszeggel induló otthonfelújítási programot, amely a családi házak energiahatékonyságának javítását célozza.

A konferenciát a MEKH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) közösen szervezte. Berzeviczi Attila, az MKIK VB elnöke a köszöntőjében úttörő vállalkozásként említette a HEM-ek tőzsdei kereskedelmének elindulását Magyarországon, és felhívta a figyelmet az MKIK VB energetikai szekciójának megalakulására, amely kész segíteni a jogvitás ügyek rendezésében.

A konferencián a kötelezettek és nagyvállalatok megosztották tapasztalataikat a tőzsdei kereskedéssel és az energiahatékonysági beruházások megvalósításával, valamint hitelesítésével kapcsolatban, és beszámoltak a legjobb gyakorlatokról.