Egymilliárdos támogatás a tudomány népszerűsítésére

Újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel támogatja a hazai tudomány népszerűsítését és a magyar kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódását.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdai tájékoztatása alapján a program keretében külföldi konferenciarészvételt, nemzetközi konferenciák hazai szervezését és tudománykommunikációval kapcsolatos költségeket lehet majd finanszírozni. A Tudományos Mecenatúra pályázat a korábbi hasonló célú pályázatok folytatásaként jött létre, és célja a hazai tudományos eredmények láthatóságának növelése, valamint a magyar kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásának elősegítése. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) által meghirdetett felhívás három alprogramból áll, és a kutatóintézmények, valamint a kutatás-fejlesztést végző vállalkozások május 28-ig adhatják be pályázataikat. A felhívás részletei már elérhetők az NKFI Hivatal honlapján, és a Hivatal tájékoztató rendezvényt is szervez az érdeklődők és a potenciális pályázók számára.

Hatalmas tervek

A pályázat kiemelt célja a tudományos-innovációs eredmények iránti nyitottság erősítése a társadalomban. A közlemény szerint számos új kutatóhely jött létre a közelmúltban, ahol magas színvonalú tudományos munka folyik, és két magyar kutató Nobel-díjat kapott. A magyar innováció 2023-ban előrelépett a nemzetközi rangsorban, és a terv az, hogy az innovációs teljesítményt tovább emeljék, 2030-ra a globális TOP 25-ben, 2040-re pedig a TOP 10-es mezőnyben helyezkedjen el az ország, Európában pedig már 2030-ra a TOP 10-ben legyen.

Hankó Balázs, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára kiemelte, hogy fontos cél a hazai kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való egyre szorosabb bekapcsolódása, valamint a magyar kutatók láthatóságának és elismerésének növelése mind itthon, mind külföldön. Az államtitkár hozzátette, hogy ez a kutatói életpálya iránti érdeklődést is élénkítheti, így nagy szerepe van a tudományos utánpótlás biztosításában.

A 2021-es meghirdetéskor a pályázat nagy érdeklődést váltott ki, 270 kutató vehetett részt külföldi szakmai konferenciákon, és 40 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon. Emellett 33 színvonalas ismeretterjesztő vagy tudománynépszerűsítő médiaprodukció elkészítését támogatták, és több mint 90 kiadvány született, amelyek között széles közönségnek szánt ismeretterjesztő kiadványok, történelmi monográfiák, orvosi szakkönyvek és egyetemi tankönyvek is voltak.