Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A múlt hétvégén elkezdődött az ötödik kút fúrása a Nyékpuszta lelőhelyen, amelyet az Energiaügyi Minisztérium jelentett be.

A Sarkad térségében található szénhidrogénmezőn már tavaly február óta működik az első kút. A 2023-as év során további két kutat fúrtak le, és az elmúlt télen egy korábban lemélyített kút is termelésbe állt.

Eddig a négy aktív békési kútból összesen 67 millió köbméter földgázt és 82 ezer köbméter kondenzátumot hoztak a felszínre.

Az MVM Csoport 2023 végén kezdett új földgáz kutatási és termelési projektbe Berettyóújfalu térségében. A tervek szerint a kitermelés itt a nyári hónapokban fog megkezdődni, és további két helyszínen is fúrnának újabb kutakat. A nemzeti energiavállalat a jövőben mindkét helyszínen további kutak létesítését tervezi.

A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint az elmúlt fűtési szezonban az előző évihez képest mintegy 2,2 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt fogyasztottunk, ami a felhasználást csökkentő tényezők, például az energiahatékonyság javítása és a földhő hasznosításának fokozása mellett szól. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban, energiaátmenetben – tette hozzá a minisztérium.

A Corvinus projekt keretein belül indult a kitermelés, az MVM CEEnergy Zrt. révén az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában. Az állami projekt célja, hogy csökkentsék Magyarország kitettségét az importált energiának, de lehetnek földtani kockázatai is.