A magyar költségvetési egyensúly megbomlásának okai

A magyar költségvetési egyensúly megbomlását az adóterhelés csökkenése és a kiadások korrekciójának elmaradása okozza az Európai Bizottság elemzése szerint. Az adócsökkentés egy része a lakossági fogyasztás GDP-beli részarányának csökkenéséből adódik.

Az Európai Bizottság éves jelentésében, az "In Depth Review" keretében értékeli a magyar gazdasági folyamatokat. A 2024-es jelentés kiemelt témája a magyar adóterhelés változása volt, amely különösen fontos a költségvetési egyensúly problémái miatt. Az adóteher csökkenése hiányt okozhat, ami az állam eladósodásához vezethet.

Csökkenő adóterhelés

2022-ben Magyarország GDP-jének 35,1%-át adó formájában vonta el az állam, ami csökkenést jelent a 2017-es 39,1%-hoz képest. Az adóterhelés csökkenésének két fő oka van:

  1. A kormányzati adócsökkentési lépések, amelyek a fogyasztást és munkaerőt terhelő adók implicit adókulcsainak változásait jelentik.
  2. A GDP különböző adóterhelés alá eső komponenseinek súlyának változása.

A fogyasztási adók szerepének növelése, a munkaadói társadalombiztosítási járulékok csökkentése és a társasági adókulcs csökkentése a legjelentősebb lépések voltak. Az export- és beruházásvezérelt gazdasági növekedés, valamint a bérarány csökkenése szintén hozzájárult az adóterhelés csökkenéséhez.

A láthatatlan hatás

A gazdaság egészének adóteher-csökkenését a fogyasztást terhelő adók emelése növelte, míg a munkát és tőkét terhelő adók csökkentették. A GDP-ben beállt szerkezeti változások "láthatatlan" adócsökkentő hatása jelentős volt, mivel az erősen adóztatott fogyasztás súlya csökkent.

Az adóbevételek tartós eróziója korlátozza a költségvetési politikát. A 2017 óta elfogadott adócsökkentések részben megfordították a korábbi konszolidációs erőfeszítéseket, és a strukturális változásokkal együtt növelték a deficitet. Az ágazati különadók enyhítették a helyzetet, de piactorzítási kockázatokat hoztak magukkal. A költségvetési kiigazításnak vagy az adóbevételek növelésével, vagy a kiadások csökkentésével kell megtörténnie.