Elképesztő összegek landolnak állami cégeknél a költségvetési válság ellenére

Miközben a magyar költségvetés nehézségekkel küzd, a kormány jelentős összegeket csoportosít át állami vállalatokhoz, többek között 2000 milliárd forintot, miközben 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

A Népszava által a Magyar Államkincstár adatai alapján közölt információk szerint a költségvetési hiány csökkentése érdekében a kormány jelentős összegeket csoportosított át állami vállalatokhoz, és a megítélt támogatások jelentős részét már ki is fizették. A MÁK Közpénzügyi Portálja szerint a tíz legnagyobb támogatásból nyolc állami cég részesült, míg a maradék kettő közül az egyik az Építési és Közlekedési Minisztérium, a másik Nyíregyháza önkormányzata. Utóbbi esetben a támogatás a Nyíregyházi Ipari Park víziközmű hálózatának fejlesztésére irányul, ami a tervezett kínai akkumulátorgyár beruházáshoz köthető.

Az MVM CEEnergy csak idén 348,6 milliárd forintot kapott a költségvetésből a rezsicsökkentés támogatására, annak ellenére, hogy az európai energiaárak 2023-ra normalizálódtak. A MÁV-csoport összesen 710 milliárd forintot kap különböző címeken, amely a magyar GDP közel egy százalékát teszi ki. Ebből 206 milliárd forint a menetdíjkedvezmények állami ellentételezése, 207 milliárd forint a pályahálózat fenntartására, és 111,2 milliárd forint a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására van tervezve.

A Hungaroring Zrt. 110 milliárd forint támogatást kap, amelyet a mogyoródi Forma-1-es pálya felújítására fordítanak, miközben a Forma-1 futamok rendezése is évi közel 20 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. Egy tanulmány szerint a magyar állam számára megéri a jogdíjak kifizetése, bár más államok, mint Ausztria, Franciaország vagy Németország, nem fordítanak közpénzt hasonló célokra.

Végül a Mavir Zrt. is jelentős, 101 milliárd forintos támogatást kap, de nem hálózatfejlesztésre, hanem a távhőcégek támogatására. A támogatások hasznosságát még egy normális költségvetési időszakban is meg lehetne kérdőjelezni, különösen egy olyan évben, amikor a költségvetés már a második hónap végére összeomlott.