Olaszországban az abortuszellenes csoportok bejárhatnak az abortuszközpontokba

Olaszországban a terhességmegszakításra jelentkező nőkkel folytatott tanácsadási folyamatban mostantól részt vehetnek az abortuszellenes csoportok képviselői is. Az új jogszabályt, amely lehetővé teszi ezt, az alsóház már korábban elfogadta, a szenátus pedig kedden hagyta jóvá.

Minden olyan szervezet, amely az anyaság támogatásában szerzett tapasztalatokkal rendelkezik, hozzáférést kap azokhoz a központokhoz, ahol az abortuszt fontolgató nőknek konzultáción kell megjelenniük. A Pro Vita e Famiglia nevű csoport tagjai is felkereshetik a nőket az egészségügyi intézményekben, bár a szervezet azt közölte, hogy jelenleg nincsenek ilyen terveik.

Luigi Spagnoli, ellenzéki képviselő, kritikával illette a döntést, összehasonlítva azt a helyzettel, amikor az oltásellenes aktivisták kapnának bejárást az oltóközpontokba. Olaszországban, ahol 1978 óta engedélyezett a művi terhességmegszakítás, az abortuszhoz való hozzáférés gyakran nehézségekbe ütközik, mivel az egészségügyi dolgozók lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják a beavatkozást, és ezzel a lehetőséggel az orvosok jelentős része, körül-belül 50%-a, de egyes területeken akár 90%-a is él.

Giorgia Meloni kormányfő, aki korábban az „Isten, haza, család” szlogennel kampányolt, világossá tette, hogy nem kíván változtatni az 1978-as szabályozáson, csupán annak betartását szeretné elősegíteni, hogy a nőket tájékoztassák az alternatív lehetőségekről is. Az Olasz Testvérek párt, amelynek Meloni a vezetője, azt tűzte ki célul, hogy 2033-ra legalább 500 ezer gyermek szülessen az országban, ami a gazdaság stabilitásához szükséges lenne.

A párt korábban javasolta, hogy az abortuszra jelentkező nőknek kötelező legyen a magzat szívhangjának meghallgatása, de ebből a törvényjavaslatból végül nem lett törvény. Magyarországon viszont 2022 őszén bevezették az úgynevezett szívhangtörvényt, amely szerint a terhességmegszakítást igénylő nőknek igazolniuk kell, hogy orvosuk bemutatta nekik a magzati életfunkciók működését.

Dr. Christian Fiala osztrák orvos, aki az abortuszpártiak közé tartozik, a Telexnek adott interjújában kritizálta a magyar szívhangtörvényt, mondván, hogy a kormány illúzióban él, ha azt gondolja, hogy a nem kívánt terhességgel rendelkező nőket beszélgetésekkel rá lehetne venni a gyermek megtartására. Fiala szerint a törvény nem etikus és politikailag is téves. Az interjúban szó esett többek között az önrendelkezésről, az abortusztablettáról, a nőket bevédő kormányzati politikákról, az eutanáziáról, valamint arról, hogy az óvodák nyitvatartása hogyan befolyásolhatja a születésszámot.