Alapjaiban rendült meg a görög királyi család

Az utolsó görög király, II. Konstantin egyik gyermeke, Miklós herceg a napokban jelentetett meg egy közleményt a görög királyi család oldalán, miszerint nejével, Tatjána hercegnével 14 év után elválnak útjaik. A sajtó már egy ideje megneszelte, hogy nincs rendben a házasságuk, utoljára februárban mutatkoztak együtt.

Az utóbbi hónapokban a brit királyi család hívta fel magára különösen a figyelmet, miután az uralkodójukat, III. Károlyt rákkal diagnosztizálták, majd nem sokkal később hasonló diagnózis érkezett a trónörökös nejét, Katalin hercegnét illetően is. Jelenleg mindketten kezeléseket kapnak, hogy mihamarabb visszatérhessenek a közfeladatokhoz. Dánia uralkodó famíliája is reflektorfénybe került, amikor II. Margit királynő újévkor bejelentette, hogy lemond a trónról, amelyet legidősebb fiára, X. Frigyes királyra hagy.

Miklós herceg és Tatjána hercegné a frigy felbomlásáról szóló közleményt a görög királyi család honlapján osztották meg, amelyben úgy fogalmaztak, a felek úgy döntöttek, a békés elválást választják. A közlemény kiemeli, hogy a döntést nagy körültekintéssel és kölcsönös tisztelettel hozták meg.

Miklós herceg és Tatjána hercegné még 2003-ban ismerték meg egymást, és 2010-ben házasodtak össze. Az esküvőjükön több európai királyi család is képviseltette magát. A herceg és a hercegné utoljára februárban mutatkoztak együtt nyilvánosan.

Az utolsó király

A görög királyság 1830-ban nyerte el szuverenitását, és több változáson ment keresztül, míg 1973-ban végleg köztársasággá vált. II. Konstantin király 1964-1967 között uralkodott, majd katonai puccs következtében elmenekült az országból. A király 2023. január 10-én hunyt el agyvérzés következtében.

II. Konstantin szoros kapcsolatot ápolt a brit királyi családdal, és a jelenlegi brit uralkodó, III. Károly rokona volt. Az utolsó görög király felesége, Anna-Mária királyné a dán királynő, II. Margit húga. II. Konstantin élete utolsó éveit Görögországban töltötte.

(Borítókép: Nikolaosz görög herceg és Tatjána görög hercegnő 2015. június 13-án. Fotó: Ian Gavan / Getty Images)