A fintechek és a hagyományos bankok jövője

A fintech vállalatok előretörése jelentős változásokat hozhat a pénzügyi szektorban, és a hagyományos bankoknak alkalmazkodniuk kell, vagy egyesülniük a fintechekkel, hogy fennmaradhassanak a piacon – véli Johan Gabriels, az iBanFirst regionális igazgatója.

Johan Gabriels, az iBanFirst fintech cég Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója szerint a fintechek a bankszektor bomlasztói, és előbb-utóbb egybeolvadnak a hagyományos pénzintézetekkel. Gabriels, aki korábban a hagyományos banki szektorban dolgozott, most egy olyan cégnél tevékenykedik, amely elsősorban a kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogatja, gyorsabb, olcsóbb és átláthatóbb termékeket kínálva nekik.

Az iBanFirst alaptevékenysége a nemzetközi fizetések és a valutaingadozások elleni védekezés. Magyarországon például, ahol a helyi valuta volatilis, az iBanFirst olyan termékeket kínál, amelyek segítségével az importőrök és exportőrök biztonságos árrést kapnak. A cég gyorsabb és olcsóbb fizetési megoldásokat is nyújt, mint a hagyományos bankok, és segít a potenciális veszteségek elkerülésében is.

Gabriels elmondása szerint a magyarországi tranzakciós volumenük 2024-re várhatóan megduplázódik, és eléri az 1 milliárd eurós mérföldkövet. Ezt a növekedést a piac tesztelésével, helyi partnerekkel való együttműködéssel és a kkv-szektorban szerzett előnyös pozícióval érték el. Az iBanFirst-nél már közel 600-650 kkv ügyfél van, és ezek 40%-a a már meglévő ügyfelek ajánlása révén került hozzájuk.

A cég nemzetközi banki partnereivel, mint az ING és a Barclays, együttműködve törekszik a lehető legalacsonyabb árfolyamon történő fizetési műveletek lebonyolítására. Az árfolyam-különbözet a devizapártól függ, és a nagyobb tranzakciók esetében más a működési modell.

Az iBanFirst elsősorban a nemzetközi tevékenységet folytató vállalkozásokat célozza meg, de más vállalkozásokkal is dolgoznak, bár ha nincsenek jelen nemzetközi környezetben, akkor van egy minimális extra díj. A cég segít az ügyfeleknek az árfolyam-ingadozások kivédésében is, az üzleti működés és a kockázati hajlandóság megértésével, valamint a megfelelő banki megoldások biztosításával.

Az iBanFirst többféle fizetési megoldást kínál, például a kínai import esetében javasolják, hogy az ügyfelek a beszállítótól kérjenek számlát a helyi pénznemben (jüan) és dollárban egyaránt, hogy később dönthessenek az árfolyam alapján. A cég segít a vállalatoknak a pénzmozgások előrejelzésében és az árrés kiszámításában is.

A neobankok és a jegybankok közötti kapcsolat fontos kérdés. Az iBanFirst-nél a belga engedélyt használják az EU államaiban, és jó kapcsolatot építettek ki a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). A belga engedély segítségével könnyebb az új országokban való terjeszkedés.

A digitalizáció mellett az iBanFirst-nél személyes devizaszakértők is dolgoznak, és Gabriels szerint a jövőben is szükség lesz a háttéralkalmazottakra, mivel a kapcsolat és a bizalom továbbra is fontos lesz az üzleti életben. A mesterséges intelligencia (AI) segíteni fog a munkamódszerek megváltoztatásában, de nem váltja fel teljesen az értékesítőket.

Az iBanFirst az ötödik egymást követő évben szerepel az FT1000 listáján, és a magyarországi telephelyük egy éves születésnapját ünnepli, valamint az 1 milliárd eurós volumen is jelentős mérföldkő a cég számára. A vállalat további terjeszkedést tervez Európában és az Egyesült Királyságban, és a növekedés nemcsak a volumenben, hanem az alkalmazottak számában is megmutatkozik.

Végül Gabriels úgy véli, hogy a fintech alkalmazások és a hagyományos bankok egy bizonyos ponton össze fognak olvadni, és a bankok a fintech világába fognak elmozdulni. A fintechek pedig szélesebb termékkínálatot fognak kínálni, és a piaci verseny növekedése csökkenteni fogja a banki költségeket.