A Voyager–1 újra jelet küldött

A NASA Voyager–1 űrszondája, amely 2023 novembere óta nem küldött használható adatokat, most újra jelzést adott magáról. A kapcsolat helyreállítása után a kutatók most azon dolgoznak, hogy a tudományos adatok küldése is újrainduljon.

A Voyager–1 űrszonda, amely a csillagközi térbe érve megszakította a kommunikációt a Földdel, most újra jelzést küldött. A NASA által készített és indított két űreszköz közül ez a szonda halad a legnagyobb sebességgel, és bár a Voyager–2 után indult, mégis megelőzte azt. A kapcsolat megszakadása 2023. november 14-én történt, és azóta vagy nem érkeztek jelek, vagy azok olvashatatlanok voltak.

A Phys által közölt információk szerint a küldetést felügyelő csapat képes volt parancsokat küldeni a szondának, és tudták, hogy az működik, de használható adatok híján voltak. A problémát egy fedélzeti számítógép okozta, amely a technikai és kutatási adatok tárolásáért felelős.

A hiba javítása érdekében újra kellett szervezni az adattárolási rendszereket, ami komoly kihívást jelentett, tekintettel arra, hogy a jelnek 22 és fél órába telik elérni a szondát, és ugyanennyi időbe kerül a visszaút is. Az első sikeres tesztjelzés április 20-án érkezett vissza, amely lehetővé tette a rendszerek állapotának ellenőrzését.

A következő lépés a kutatási adatok küldésének helyreállítása lesz, ami további heteket vehet igénybe. Csak ezután lesznek képesek a Voyager–1 által gyűjtött információkat tudományos célokra felhasználni.

A Voyager–2, amely a Voyager–1 párja és korábban indult útnak, szerencsére továbbra is zökkenőmentesen működik. A NASA legrégebben futó, csillagközi teret elért programjának részeként mindkét Voyager űreszköz elhaladt a Jupiter és a Szaturnusz mellett, a Voyager–2 pedig az Uránusz és a Neptunusz közelében is járt.