Az elűzött dinasztia átnevezné a világ egyik legveszélyesebb országát

Az ázsiai országban 1925-1979 közt uralkodó Pahlavi család több magas rangú tagja is közzétette Instagram-csatornáján a felhívást, amely elsősorban a média munkatársainak szól ugyan, de mindenki mást is arra kér, hogy ne használja az Irán megnevezést, véleményük szerint ugyanis a jelenlegi rezsim olyan államot működtet, amely az általuk hivatalossá tett névre nem méltó.

A nyilatkozatot, amely azt javasolja, hogy a hivatalosan Iráni Iszlám Köztársaságnak hívott államot csak Iszlám Köztársaságként jelöljék, Yasmine koronahercegné és Noorz császári hercegnő is posztolta saját Instagram-csatornáján. A kommüniké szerint az országot immár több mint négy évtizede „rabságban tartó és elnyomó” rezsim nem képviseli azokat az értékeket, amelyek Iránt jellemzik.

Bár a család úgy érezheti, hogy az Irán nevet ők adták az országnak 1959-ben, valójában a nép már az ókortól fogva használja. A család azonban emellett is rendszeresen bírálja a közösségi médiában vagy interjúkban a jelenlegi vezetést, sokszor tesznek ki posztokat a bántalmazott politikai foglyokról vagy meggyilkolt tüntetőkről.

A Pahlavi család a Kádzsár-dinasztiától vette át a hatalmat, és egy szekuláris, európai jellegű államként képzelték el Iránt. Az 1979-es iszlamista forradalom azonban a népharag következtében űzte el őket.

Diktatúra és miniszoknya

A Pahlavi-éra alatt a nyugati divat szerint öltöző fiatalokat ábrázoló fotókat gyakran vetik össze napjaink fekete csadoros életképeivel. A kulturális pezsgés és modernitás azonban csak a nagyvárosokban, leginkább Teheránban volt jelen, a vidéket nem érintette. A művészetekért rajongó Farah császárné számos iskolát és múzeumot nyitott, illetve finanszírozta az irodalmat és képzőművészetet, de az ország egészét ez nem változtatta meg.

Az amerikai és brit támogatást élvező sah rendszere egyre despotikusabbá vált, a titkosrendőrség üldözte a rezsim kritikusait, a börtönökben mindennaposak voltak a kínzások és gyilkosságok. A nép nem vette jó néven az uralkodó klérussal szembeni ellenszenvét sem.

A Homeini ajatollah vezette mozgalom a szegényebb, tradicionálisabb, vallásosabb lakosságot mozgósította, egy igazságosabb jövőképet ígérve nekik. A család Egyiptomba menekült, ahol a sah 1980-ban rákban meghalt. Anvar Szadat elnök meggyilkolása után az USA-ba költöztek.

Izraelnek jól jönne az iráni monarchia visszaállítása

A család jelenlegi feje, Reza Pahlavi, aki az iráni ellenzék egyik legfőbb vezetőjének tartott, nyilatkozott az Izraelt ért közelmúltbeli iráni dróntámadásról. Kijelentette, hogy nem az iráni nép háborújáról van szó, hanem Ali Hámenei ajatollah magánakciójáról. Bírálta a Biden-kormányt az Iránnal szemben megengedő politikája miatt, és felszólította a világ vezetőit, hogy támogassák az iráni népet és az Iszlám Köztársaság felszámolását.

„Úgy gondolom, fontos, hogy a világ felismerje, hogy a béke, a stabilitás és a jobb jövő egyetlen akadálya ez a rezsim. Itt az ideje, hogy a világ végre úgy döntsön, támogatja az iráni népet a rezsim megdöntésében, hogy véget vessünk ennek az őrületnek.”

Egy éve a koronaherceg történelmi látogatást tett Izraelben, ahol találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és feleségével, meglátogatta a Siratófalat és a Jad Vasem Intézetet is. Kifejezte, hogy az általa vágyott szekuláris és demokratikus Irán békére törekedne a szomszédaival, így Izraellel is.

Gila Gamliel hírszerzési miniszter gratulált a koronahercegnek az izraeli látogatásához, és kiemelte, hogy a koronaherceg a holokauszt emléknapja alkalmából ellátogatott a Jad Vasembe is, hogy együtt érezzen a zsidó néppel.