A Megoldás Mozgalom kampánybusza egymilliárd forint készpénzzel járja az országot

A Megoldás Mozgalom egy különleges kampányfogással hívja fel magára a figyelmet: egy buszon egymilliárd forint készpénzt szállítanak, amelyet az állítások szerint az emberek meg is érinthetnek, tapogathatnak, szagolhatnak.

A párt kampányvideóiban bemutatott busz az ország különböző részein halad keresztül, és a kampány alapját képező egymilliárd forintot azon települések között ígérik szétosztani, ahol a Megoldás Mozgalom (MEMO) jelöltjeit választják meg polgármesternek. A MEMO jelenleg még nem rendelkezik polgármesterrel, mivel a párt 2021-ben alakult, és eddig csupán a 2022-es választáson vett részt, ahol 1 százalék feletti eredményt ért el.

A MEMO kampányát egyfajta nyereményjátékká formálta, ahol a párt weboldalán regisztráló és egy mondatot beküldő személyek között hetente egymillió forintot sorsolnak ki. Ezenkívül a kampány a városok köztereire is kiterjed, ahol Mystery Box néven bódékat állítanak fel, például a Deák téren vagy a Nyugati pályaudvarnál, ahol szintén lehetőség van regisztrációra és szerencsekerék pörgetésére.

A párt honlapján található információk szerint a milliárd forint szétosztását pályázati formában tervezik megvalósítani, amelyre a MEMO-s polgármesterjelölteknek kell pályázniuk. A pénzt csak abban az esetben osztanák szét, ha valamelyik jelöltjük nyerne, ami jelenleg valószínűtlennek tűnik, tekintettel a párt korábbi választási eredményére.

A TASZ választási kisokosa szerint a választás rendje elleni bűncselekmény többek között akkor valósul meg, ha valaki erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással befolyásolja a választókat. A MEMO esetében a pénznyeremény lehetőségét nem az ajánláshoz, hanem a regisztrációhoz kötik, de a választók anyagi juttatással való befolyásolása kérdéses lehet, mivel a juttatást nem a választók, hanem a településük kapná. A jogi helyzet összetettségére való tekintettel szakvéleményt kértünk, amelynek megérkezéséről újra jelentkezünk.