Pusztaottlakai polgármester-választás: Szabó Miklós és Kocsis Violetta is kihívják Simonka Györgyöt

Pusztaottlakán újabb jelöltek jelentkeztek a polgármesteri székért: Szabó Miklós, a település korábbi vezetője, és Kocsis Violetta, egy helyi nő, akik most Simonka György ellen készülnek harcba szállni.

A Békés megyei falu korábbi polgármestere, Szabó Miklós, aki 1990 és 2006 között már vezette Pusztaottlakát, ismét bejelentkezett a polgármesteri posztra. A helyi lakosság és két egyesület felkérésére, valamint támogatásával döntött úgy, hogy elindul az önkormányzati választáson. Szabó Miklós elmondása szerint nem szeretné, ha Simonka György kihívó nélkül maradna, és bár nem ismeri személyesen Kocsis Violettát, aki Magyar Péter mezőhegyesi fórumán jelentette be indulását, egyeztetni fog vele, hogy közös jelöltként állhassanak ki Simonka ellen.

Szabó Miklós célja, hogy "le akarja törni Simonka szarvát", és úgy véli, hogy több esély lenne Simonka legyőzésére, ha egy közös jelölt indulna ellene. A választásokat követően nem szeretné, ha a viharsarki falu első emberének továbbra is Simonka Györgyöt hívnák.

Simonka György ellen 2019-ben emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, az ügyben pedig 1,4 milliárd forintos kárt okozhattak. A tárgyalás 2020-ban kezdődött, de a legfontosabb tanúkat még nem hallgatta meg a bíróság. Az ügyet vezető büntetőtanács változása miatt 2024 februárjában másodszor is újra kellett kezdeni a tárgyalást. Ha Simonka György júniusban nyer, de jogerősen szabadságvesztésre ítélik, akkor elveszíti polgármesteri tisztségét.

Pál-Árgyelán Elvira, a Békés vármegyei Pusztaottlaka jelenlegi fideszes polgármestere mégsem indul a polgármesteri címért, így az egyetlen jelölt a település volt polgármestere, a költségvetési csalással vádolt korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György lehetett volna, ha nem jelentkeznek mások. Simonka György és 32 társa ellen eredetileg költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy a Fővárosi Törvényszéken. A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában nyújtotta be a vádiratot, és Simonka a tárgyalások mellett egy pusztaottlakai szafariparkban is dolgozik, ahol alpakák, lámák és tevék között tölti idejét.

Pusztaottlakán egyébként 274-en szavazhatnak, és csak kilenc ajánlást kell összegyűjteni ahhoz, hogy valaki polgármesterjelölt lehessen. Simonka és Kocsis Violetta április 20-án vették át az ajánlóíveiket, Szabó pedig április 22-én. Az előző információk alapján Szabó Miklós a napokban egyeztetni fog Kocsis Violettával, hogy esetleg közös jelöltként induljanak Simonka ellen.