Különös tengeri lények lepik el Guernsey partjait

Bizarr, kocsonyás állagú tengeri élőlények kerültek a figyelem középpontjába, miután a Csatorna-szigetekhez tartozó Guernsey partjaira sodródtak.

A BBC beszámolója szerint a Velella velella fajhoz tartozó hidrozoák apró állatkákból álló kolóniái jelentek meg a sziget partjainál. Ezek a medúzaszerű élőlények telepeket alkotnak, amelyek a szél segítségével mozognak a tenger felszínén. Liz Sweet tengerbiológus elmondása alapján a tömeges partra sodródás hátterében valószínűleg a szél áll, és bár az állatok csíphetnek, mérgük nem számít erősnek.

Sweet hozzátette, hogy az ilyen jelenségek gyakran előfordulnak, amikor erős szárazföldi szél fúj, és korábban is tapasztaltak hasonló eseményeket, általában az év korábbi szakaszában vagy az őszi viharok idején. A Velella velella telepei nem képesek aktív úszásra vagy irányváltoztatásra, mozgásukban teljes mértékben a szelekre és áramlatokra hagyatkoznak. A tengerbiológus figyelmeztet, hogy bár a kolóniák nem veszélyesek, érintésük allergiás reakciót válthat ki.