Fekete gyűrű jelent meg az égen egy orosz város felett

Egy fekete színű gyűrűt vettek videóra, amint házak felett lebeg Csapajevszk városában (Szamarai terület).

A jelenséget a Novosztyi Szamari Telegram-oldal ismertette, amely szerint a helyi lakosoknak nem kell aggódniuk, mivel az objektum csupán egy kéményből hirtelen távozott füstkarika, ami nem oszlott el a légkörben. A News.ru hozzátette, hogy a szemtanúk által rögzített felvétel a város felett lebegő gyűrűt mutatja. A Csernij Szpiszok Szamara (Fekete Lista - Szamara) közösségi oldal alapján a 24.hu is beszámolt a látványos jelenségről, amely a napokban történt.

A lenta.ru cikkében felidézik, hogy hasonló eset történt tavaly egy Moszkva melletti településen, ahol szintén észleltek egy ilyen karikát az égen. Abban az esetben az állami meteorológiai és környezetvédelmi hatóság füstkibocsátással magyarázta a jelenséget. Az Ienta.ru szerint ez nem szokatlan jelenség Oroszországban, hiszen tavaly is észleltek már ilyet a lakosok, és ott is csak füstkibocsájtásról volt szó.

Egy másik, aggasztóbb esemény is történt Oroszországban, amikor az áradó Tobol folyó elöntött egy szovjetkori uránbányát Kurgan megyében, és radioaktív szennyezőanyagok kerülhettek a folyó vizébe. A bányát a Roszatom tulajdonában lévő vállalat üzemelteti, és az árvíz a bánya régebbi kútjait is elérhette. A helyi önkormányzat által közzétett térképen látható, hogy a víz elöntötte a bányát és a két közeli falut is. Környezetvédők szerint az árvíz felszínre hozta a régi kutakban felhalmozódott radioaktív szennyezőanyagokat, amelyek így a Tobol folyó vizébe kerültek, ami ivóvízként szolgál a régió lakosainak. Az eset kapcsán Andrej Ozsarovszkij atomfizikus a The Moscow Timesnak elmondta, hogy a folyó vizébe került anyagok kis mértékben is rendkívül károsak lehetnek a lakosság számára.