Orbán és Morawiecki szövetsége az Európai Parlamentben

Orbán Viktor és a lengyel exminiszterelnök, Mateusz Morawiecki tervei szerint a jobboldali nacionalistákkal kívánnak szövetkezni az Európai Parlamentben, hogy növeljék befolyásukat a következő jogalkotási időszakban, amelyben Marine Le Pen is fontos szerepet játszhat.

A nemzeti-konzervatív ECR és a szélsőjobboldali ID csoportok megerősödésével szembenézve, Orbán Viktor pártja, a Fidesz azon töri a fejét, hogy a konzervatív Néppártból való kilépés után melyik frakcióhoz csatlakozzon. Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint a jelenlegi struktúra nem megfelelő, mivel a nemzeti konzervatív erők vezetnek a közvélemény-kutatásokban, de nincs valódi hangjuk az Európai Parlamentben.

Az Euractivnak nyilatkozva Orbán Balázs kifejtette, hogy az ID és az ECR jelenlegi formációi hatástalanok a föderalista pártokkal szemben, különösen azután, hogy az Egyesült Királyság és annak szuverenista erői kiléptek az EU-ból. A Fidesz politikai igazgatója szerint számos lehetőség áll a párt előtt.

Orbán Viktornak azonban meg kell győznie Mateusz Morawieckit, a Jog és Igazságosság párt vezetőjét, valamint Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek miniszterelnökét, ha csatlakozni szeretne az ECR-hez. A cseh ODS és a Svéd Demokraták fenyegetőztek azzal, hogy a Fidesz miatt kilépnek a csoportból, mivel nem értenek egyet a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával.

Morawiecki elismerte, hogy belső megbeszélések folynak, és úgy véli, hogy vannak szervezeti lehetőségek, amelyek révén a képviselőcsoport növekedhet. A lengyel politikus szerint az ID-csoportban lévő más pártokkal való tárgyalások is bővíthetik a koalíciós lehetőségeket, de elutasította az ECR és az ID teljes összeolvadását, mivel a pártok álláspontjai fontos kérdésekben, mint például Ukrajna támogatása, eltérőek.

A Le Pen-kérdés

Morawiecki szerint Marine Le Pen lehet a kulcs a jobboldali nacionalista erők befolyásának biztosításához a következő parlamentben. Orbán Balázs is megerősítette, hogy a Fidesz kész szorosan együttműködni Le Pennel, mivel közös az elképzelésük a nemzetállamok Európájáról és az EU megreformálásának vágyáról.

Giorgia Meloni a centrum és a jobboldal között őrlődik

Nicola Procaccini, az ECR társelnöke és az FdI tagja szerint pártja eltökélt szándéka, hogy együttműködjön a jobbközép Európai Néppárttal és az Európai Parlament ID-erőivel az „olasz modell” uniós szintre történő átültetése érdekében. Az olasz kormánykoalíciót a jobbközép Néppárt, a nemzeti konzervatív FdI és a szélsőjobboldali Liga alkotja.

Meloni és pártja konstruktív erővé vált a konzervatív néppárt, a liberális és a szocialisták hagyományos koalíciójában, például a menekültügyi és migrációs paktum megszavazásával. Procaccini szerint a liberális Renew csoporttal is együtt akar dolgozni, mivel vannak olyan delegációk, amelyek sok ponton egyetértenek velük.

Thanasis Bakolas, a néppárti főtitkár szerint az EU konzervatív pártja nyitott a jobboldal „egészséges részeivel” való együttműködésre, amennyiben tiszteletben tartják az Európa-pártiságot, a NATO-elkötelezettséget és Ukrajna támogatását, de hozzátette, hogy ehhez időre van szükség.