A női orvosok kezelésében nagyobb a túlélési esély

A Kaliforniai Egyetem és a Tokiói Egyetem közös kutatása szerint nagyobb a túlélési esélye azoknak a betegeknek, akiket női orvos kezel. A vizsgálat több mint 700 ezer, 65 év feletti amerikai beteg 2016-2019 közötti adatait elemezte, melyek az amerikai Medicare-forrásokból származnak.

A női betegek esetében a 30 napon belüli halálozási arány 8,15 százalék volt, ha női orvos látta el őket, szemben az 8,38 százalékkal, amikor férfi orvos kezelte őket. A férfi betegeknél is jobb eredményeket mutattak a női orvosok, bár itt az eltérés kisebb mértékű volt: 10,15 százalék a női orvosoknál, míg 10,23 százalék a férfi orvosoknál.

A kutatás során megállapították, hogy a női és férfi betegek körülbelül egyharmadát kezelte női orvos, és ezek a betegek nemcsak a halálozás, hanem a kórházba való visszakerülés tekintetében is jobb eredményeket értek el. A kórházi kezelés hosszában azonban nem találtak számottevő különbséget.

A kutatók szerint a különbségek oka lehet, hogy a férfi és női orvosok eltérő módszereket alkalmaznak a gyógyítás során. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a férfi orvosok hajlamosak alábecsülni a női betegek panaszait, ami a kezelés hatékonyságát befolyásolhatja. Ezzel szemben a női orvosok valószínűleg hatékonyabban kommunikálnak a női betegekkel, ami elősegítheti a gyorsabb diagnózist és a hatékonyabb kezelést. A női betegek egyes vizsgálatokat inkább női orvosoktól fogadnak el.

Yusuke Tsugawa, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egészségügyi szakértője és a tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények alapján a női és férfi orvosok eltérő orvoslási gyakorlata jelentős hatással van a betegek kezelésének kimenetelére. Kiemelte, hogy további kutatások szükségesek az eredmények mögötti okok feltárásához, és hogy a megértés elősegítheti a betegellátás javítását célzó beavatkozások kidolgozását. Hozzátette, hogy a női és férfi orvosok közötti fizetésbeli különbségek megszüntetése elősegíthetné, hogy több nő válassza az orvosi pályát, ami a társadalom számára előnyös lehet.