CPAC Hungary vendége lesz Mateusz Morawiecki, a volt lengyel miniszterelnök

Mateusz Morawiecki, a korábbi lengyel miniszterelnök is részt vesz és beszédet mond az idei CPAC Hungary eseményen, amit az Alapjogokért Központ szervez és jelentett be a Facebookon. A magyar-lengyel barátság hosszú történelmére utalva említették meg, hogy a woke elleni küzdelemben is együtt harcolnak.

Az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett CPAC éves szuperkonferenciájának magyarországi kiadása idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A budapesti CPAC Hungary főszónoka minden évben Orbán Viktor miniszterelnök, és az eseményt április 25. és 26. között rendezik meg, melyet az Alapjogokért Központ szervez, közpénzből támogatva.

A CPAC Hungary vendégei között lesz Geert Wilders is, aki a hollandiai parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot kapott populista, szélsőjobboldali és muszlimellenes pártjának vezetője. Bár korábban úgy tűnt, hogy Wilders lehet Hollandia következő miniszterelnöke, a koalíciós tárgyalások kudarca miatt ez nem valósult meg.

Az Alapjogokért Központ április elején további neveket is bejelentett. Az eseményen szólal fel Markwayne Mullin amerikai szenátor, aki korábban ketrecharcosként vált ismertté, valamint Keith Self texasi képviselő is részt vesz a konferencián.

Morawiecki és Orbán legutóbb a Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon) jelentek meg együtt, amelyet a rendőrség is megzavart, de a brüsszeli kerületi polgármester közbelépése ellenére a konferencia másnap zavartalanul folytatódott, és mindkét politikus felszólalt.

A CPAC, amely az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az 1970-es évek óta kerül megrendezésre. Az első európai fórumot, a CPAC Hungaryt 2022-ben rendezte meg az Alapjogokért Központ. A konferencián a világ neves jobboldali vezetői, kutatói és influenszerei vesznek részt, tavaly például Donald Trump volt amerikai elnök és Tucker Carlson műsorvezető is videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.