Világrekord kísérlet a könyvolvasásban Magyarországon

Magyarország-szerte megpróbálták megdönteni a világrekordot azzal, hogy 2024. április 23-án este 5 és 7 óra között minél több ember látogasson el egy könyvesboltba, és szánjon legalább 20 percet az olvasásra.

A Libri könyvesboltlánc egyedülálló kezdeményezésébe kezdett, amelynek célja az volt, hogy a lehető legtöbb ember egyszerre töltse az idejét olvasással egy könyvesboltban. A Rákóczi úti Libri Könyvpalotában járva tapasztalhattuk, hogy az olvasás iránti elkötelezettség milyen mértékben jelenik meg a magyar olvasóközönség körében.

A Libri munkatársai nem csak a világrekord felállítását tűzték ki célul, hanem az olvasás nyugtató hatásának népszerűsítését is. A kísérlet sikerességéről még nincs információnk, de a látogatók száma és az olvasásba vert idő alapján ítélve, az esemény nem zárult rossz eredménnyel.

A könyvpalotába érkezve a megszokott vásárlószám fogadott minket, de az emeletre érve már egy csendes, olvasó emberekkel teli tér tárult elénk, mintha csak egy zsúfolt könyvtárban járnánk. A helyszínen különösen sok fiatal hölgyet lehetett látni, akik a 20-30-as korosztályt képviselték, de az idősebb generációk is jelen voltak.

A résztvevők többsége a közösségi média révén értesült az eseményről, vagy éppen célzott hirdetések hívták fel a figyelmüket a rekordkísérletre. A kifelé távozók közül sokan elmondták, hogy rendszeres látogatói a Libri üzleteknek, és lelkes könyvfogyasztóként fontosnak és izgalmasnak találták a kezdeményezést.

A világrekord kísérlet időzítése sem volt véletlen, hiszen április 23-a a könyvek és szerzői jogok világnapja, amely egyben három híres irodalmi alak, William Shakespeare, Miguel de Cervantes és Inca Garcilaso de la Vega halálának évfordulója is. Az UNESCO 1995-ben hirdette meg ezt a napot, amelyet ma már több mint száz országban ünnepelnek.

A világrekord kísérlet sikerességéről az összesítés után számolunk be, amelyhez még időre van szükség.

: (Forrás: Index)