A jövő zöld országai

Hét olyan ország létezik a világon, amelyek gyakorlatilag teljes mértékben képesek saját magukat ellátni megújuló energiával.

Ezek az államok már most olyan szinten használják a tiszta energiát, hogy szinte teljesen elhagyhatják a fosszilis energiaforrásokat. Külön érdekesség, hogy ezen országok közül kettő Európában található.

A Zöld Pálya jelentése szerint a szélenergia telepítése terén tavaly rekordot döntöttek: a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) adatai alapján 116 gigawattnyi szélerőművet építettek, ami 50 százalékkal több az előző évinél.

A szélerőművek terén Kína áll az élen, de az Egyesült Államok, Brazília és Németország is jelentős szereplők. Hollandia is kiemelkedően teljesített, hiszen 2023-ban 3,8 gigawattal növelte tengeri szélenergia-kapacitását.

A jelentés kiemeli, hogy bár a szélenergia növekedése néhány nagy országra koncentrálódik, más régiókban, mint Afrika és a Közel-Kelet, szintén rekordszintű bővülést értek el, ahol a kapacitás 1 gigawattal nőtt, háromszorosára az előző évhez képest.

Az Albánia, Bhután, Etiópia, Izland, Nepál, Paraguay és a Kongói Demokratikus Köztársaság által előállított villamosenergia 99,7 százaléka geotermikus, víz-, nap-, vagy szélenergiából származik, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) adatai szerint.

Norvégia is hasonlóan magas szinten használja a megújuló forrásokat, ahol az energia 98,38 százaléka származik megújuló forrásból a Stanford Egyetem mérései alapján.