Miskolci választási csatározások: a Fidesz civil jelöltje az új stratégia élén

Miskolcon, ahol az önkormányzati választások közelednek, a baloldali összefogás megosztottsága után a Fidesz civil jelöltet, Tóth-Szántai Józsefet állítja a polgármesteri székért folyó küzdelembe. A helyi politikai viszonyok átrendeződése és a városvezetés iránti új kihívók megjelenése jelentős változásokat hozhat a borsodi megyeszékhely életében.

A miskolci politikai életben az utóbbi időben bekövetkezett események jelentős változásokat vetítenek előre a nyár eleji önkormányzati választások kapcsán. A baloldali összefogás megbomlása és a Fidesz által támogatott civil jelölt, Tóth-Szántai József megjelenése új dinamikát hozhat a város politikai életébe.

A helyzet bonyolódását a Velünk a Város frakciószövetség és a Demokratikus Koalíció közötti szakítás okozta, amely során a DK képviselőit kizárták a szövetségből. Ez a lépés nyitotta meg az utat Tóth-Szántai József előtt, aki civilként szeretne alternatívát kínálni a miskolciaknak, és a rádiós újságírói pályát politikai szerepvállalásra cseréli.

A Demokratikus Koalíció saját jelöltet állított Hegedűs Andrea személyében, de később visszavonták őt, és a független Barkai Lászlót támogatják az LMP, a Párbeszéd és az MSZP oldalán. A Momentum és a Jobbik Varga Andrea Klárát jelölte, míg a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület is indít jelöltet, ami a 2019-es összefogás széthullását jelzi.

Tóth-Szántai József a Pont MI Egyesület színeiben kezdeményezett együttműködést a helyi politikai pártokkal, és a Fidesz, a KDNP és a Jobbik válaszoltak felhívására. A Fidesz és a KDNP tárgyalásra is hívta, és most már mint a kormánypártok közös jelöltje kampányol.

A jelölt kampánystratégiája nem változott az ellenzéki oldal átalakulása miatt, és a városért vállalta a polgármester-jelöltséget. A Pont MI Egyesület 11 új képviselőjelöltet javasolt, amelyből három az egyesülethez kötődik, a többi pedig korábban a Fidesz-KDNP politikusai voltak.

A kampányköltségek megoszlásáról nem adott egyértelmű választ, de a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete jelentős összegeket költött Facebook hirdetésekre, és a jelölt magánszemélyként is támogatta saját kampányát. A költések mértéke azt sugallja, hogy fontos számukra Miskolc visszavétele.

A városvezetési problémák között a közlekedés, a közbiztonság és a köztisztaság szerepelnek a legmeghatározóbbak között. Tóth-Szántai szerint a város pénzügyi helyzete jobb, mint amit a jelenlegi városvezetés kommunikált, és a közösségi közlekedésben is nagyobb állami szerepvállalásra van szükség. A város iparűzési adóbevételei jelentősen emelkedtek, ami lehetővé tette volna a szolgáltatások színvonalának javítását.

Tóth-Szántai József a közösségi oldalán nem csak politikai üzeneteket fogalmaz meg, hanem sportemberként is megmutatkozik, ami azt sugallhatja, hogy kész az önkormányzati munka kihívásaira.