Egy milliárd éves ritkaság szemtanúi lehetünk

A tudományos közösség figyelmét egy olyan evolúciós esemény köti le, amelynek tanúi csak egyszer milliárd évente lehetünk: két különböző életforma egyesülése egyetlen organizmussá, rendkívüli képességekkel felvértezve.

Szakértők dokumentálták azt a rendkívül ritka evolúciós jelenséget, amikor két létforma egyesül egyetlen organizmussá. A jelenség becslések szerint 100 millió éve történhetett meg, és ehhez hasonló esemény legutóbb körülbelül egymilliárd éve fordult elő.

Az elsődleges endoszimbiózis során egy eukarióta sejt egy prokariótát nyel el. A földtörténet során ez a folyamat csak négy alkalommal történt meg, az első alkalommal a mitokondriumok révén alakult ki a komplex élet, a második esemény pedig a növények keletkezéséhez vezetett.

A kutatók egy olyan eseményt írtak le, amely során egy óceánban gyakori alga és egy baktérium egyesült. Az alga a baktériumot bekebelezve biztosított számára tápanyagot, energiát és védelmet, cserébe pedig a baktérium képességét használhatja fel a levegőből származó nitrogén megkötésére.

Az alga a baktériumot belső szervként, sejtszervecskeként építette be, így az elengedhetetlenné vált a gazdaszervezet működésében. A jelenség dokumentálása új betekintést nyújt az evolúció működésébe, és a mezőgazdaságban is hasznosítható lehet. A felfedezés alapján olyan sejtszervecske tervezhető, amely a nitrogén megkötését segítheti a haszonnövényekben.