Ritka evolúciós jelenség dokumentálása

Szakértők egy csoportja dokumentálta azt a ritka evolúciós jelenséget, amelyhez hasonló legutóbb körülbelül egymilliárd éve történt, az Independent szerint.

Az amerikai és japán kutatók által felfedezett esemény során két különböző létforma egyesült egyetlen organizmussá. A tudósok becslése szerint ez a folyamat körülbelül 100 millió éve következhetett be. Ezt a jelenséget, amikor egy eukarióta sejt bekebelez egy prokariótát, elsődleges endoszimbiózisnak nevezik. A földtörténet során ez mindössze négy alkalommal fordult elő, az első esetben a mitokondriumok, a másodikban a növények keletkezése köthető hozzá.

Tyler Coale, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint az első ilyen esemény hozta létre az összetett életet. Coale kiemelte, hogy minden, ami egy baktériumsejtnél bonyolultabb, ennek az eseménynek köszönheti a létezését. A kloroplasztiszokkal kapcsolatos második esemény adta nekünk a növényeket.

A kutatók most egy olyan esetet írtak le, ahol egy az óceánban gyakori alga és egy baktérium között zajlott le az elsődleges endoszimbiózis. Az alga a baktériumot bekebelezve biztosított számára tápanyagot, energiát és védelmet, cserébe pedig a levegőből származó nitrogén megkötésének képességét nyerte el. Az alga ezt követően a baktériumot belső szervként, sejtorganellumként építette be, így az létfontosságúvá vált a gazdaszervezet számára.

Ez a felfedezés nemcsak új betekintést nyújt az evolúció folyamatába, hanem a mezőgazdaság számára is gyakorlati haszonnal bírhat. A kutatók reményei szerint a nitrogén megkötését segítő sejtszervecskék tervezhetők lesznek, amelyeket haszonnövényekben alkalmazhatnak majd.