ENSZ jelentések a gázai tömegsírokról és az UNRWA semlegességéről

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk kifejezte megdöbbenését a gázai kórházakban talált tömegsírokról szóló jelentések hallatán, melyek szerint a Nasszer és al-Sifa kórházaknál holttesteket találtak, néhány áldozat keze össze volt kötözve. Az UNRWA semlegességével kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak, Izrael pedig kritizálta az ügynökség jelentését. A Gázai övezetet ért izraeli csapásokban több mint 34 ezer palesztin vesztette életét október óta.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elborzadva számolt be a gázai Nasszer és al-Sifa kórházakban felfedezett tömegsírokról, amelyeket az izraeli hadsereg kivonulása után tártak fel a palesztin hatóságok. A jelentések szerint a holttesteket a lerombolt épületek törmelékei alatt találták meg, és a halottak között nők és idősek is voltak. A főbiztos szóvivője, Ravina Shamdasani hozzátette, hogy a Nasszer kórháznál 283, az Al-Sifa kórháznál pedig 30 holttestet találtak, és több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértésre utal.

Az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége semlegességével kapcsolatos problémái továbbra is fennállnak, állítja egy független testület jelentése. Izrael azzal vádolta meg az ügynökséget, hogy alkalmazottai részt vettek a Hamász október 7-i terrortámadásában, bár a vizsgálóbizottság szerint Izrael nem szolgáltatott bizonyítékokat arról, hogy az UNRWA alkalmazottai valóban terroristaszervezetek tagjai lennének. A jelentés több ajánlást is tartalmaz az UNRWA semlegességének megerősítésére, amelyet Izrael külügyi szóvivője, Oren Marmorstein kritizált, mondván, hogy a jelentés figyelmen kívül hagyja a probléma fontosságát.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint október 7. óta legalább 34 183 palesztin ember halt meg és 77 143 megsebesült a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban. A Hamász által ellenőrzött minisztérium kiemelte, hogy a legtöbb áldozat nők és gyerekek voltak, és felvetette, hogy valószínűleg még több ezer holttest maradhatott a romok alatt.

A PEN America, egy szólásszabadság védelmére alakult írószövetség, lemondta idei irodalmi díjátadóját, miután számos író visszalépett a jelöléstől a gázai övezeti háborúra adott reakciói miatt. A díjra jelölt 61 író és fordító közül 28 úgy döntött, visszavonja a könyvét a versenyből. A Hamász és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat. Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, köztük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az nem nyújtott „semmilyen lényegi összehangolt támogatást” a gázai, illetve a palesztin íróknak. A PEN America válaszában kijelentette, hogy a gázai írók oldalán áll, azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy 100 ezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására.

: (MTI, Guardian) : (Guardian) : (MTI)