A budapesti öttusa-világkupa újítása: az akadályverseny

Budapesten veszi kezdetét egy nem mindennapi öttusaverseny, ahol a hagyományos öt helyett hat tusa kerül megrendezésre, az akadályverseny bevezetésével. A Ludovika ad otthont ennek a különleges világkupának, ahol a juniorok már nem lovagolnak, hanem az akadályversenyen bizonyíthatnak. A nézők számára is kínál érdekességet a verseny, ugyanis lehetőségük nyílik kipróbálni a pályát, amely a televíziós vetélkedők világát idézi.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség a tokiói olimpiai események hatására határozott a lovaglás kivonásáról a sportágból. A 2024-es év így hibrid jellegűvé vált, ahol már a korábbi két világkupán is az új rendszer szerint zajlottak a versenyek. A felnőtt versenyzők közül sokan még a régi rendszerben, azaz a lovaspályán küzdenek az olimpiai kvótákért, amelyet a párizsi olimpián utoljára alkalmaznak.

A magyar kvótát megszerző Gulyás Michelle és Bőhm Csaba is részt vesznek a budapesti világkupán. Mindkét versenyzőnek bizonyítania kell, hiszen ha három magyar szerez kvótát, az elnökség dönt arról, kik képviselhetik Magyarországot Párizsban. Bőhm hangsúlyozta, hogy nem szeretne hátradőlni, mivel korábban előfordult, hogy a korán megszerzett kvóta birtokosai végül nem jutottak ki az olimpiára.

A világkupa kedden kezdődik, az egyéni döntők szombaton kerülnek megrendezésre, először a női, majd a férfi döntővel. A verseny vasárnap a vegyes váltók versenyével zárul, ahol a jelen mellett a jövőt is megcsodálhatják az érdeklődők az akadálypályán keresztül.