Az AI jövője az iPhone-okban: az iOS 18 új távlatokat nyithat

Az idei év az okostelefonok piacán új trendeket hozhat, ahol a mesterséges intelligencia képességei kerülnek előtérbe, és az Apple is ezen az úton haladhat az iOS 18-cal.

Az Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) közeledtével a szakma és a felhasználók egyaránt azon spekulálnak, milyen újításokat hozhat az Apple a közelgő készülékfrissítésekben. A mesterséges intelligencia (AI) terén mutatkozó fejlődés különösen nagy figyelmet kap, hiszen ez a terület az, amelyről az Apple eddig kevés információt osztott meg. A DigitalTrends által közölt új jelentés szerint azonban az iOS 18 frissítés lehet az, amely megmutatja, hogyan valósulhatnak meg az Apple AI-ambíciói még az idei évben.

A mobiltelefonok piacán egyre inkább előtérbe kerülnek az AI-képességek, amelyek a készülékek versenyképességét nem csupán a hardveres jellemzők, mint a processzor teljesítménye, a kijelző felbontása vagy a kamerák minősége határozzák meg, hanem az intelligens szoftveres megoldások is. Az Apple, amely korábban úgy tűnhetett, mintha lemaradna ezen a területen, az iOS 18-cal nagy változásokat hozhat.

A WWDC eseményen várhatóan több részlet is napvilágot lát majd az AI terén tervezett fejlesztésekről, amelyek iránt a piaci szereplők és a felhasználók egyaránt nagy érdeklődést mutatnak. Az Apple ezzel a lépéssel nem csak megőrizheti, de akár növelheti is piaci pozícióját az okostelefonok közötti versenyben.

Ezen felül az Apple május 7-én online eseményt szervez, ahol új termékeket mutathat be. A CNBC által idézett meghívók alapján a közvetítés keleti parti idő szerint 10 órakor (itthon délután 16 órakor) veszi kezdetét, és az Apple honlapján lesz elérhető. A várakozások szerint új iPadeket is bemutathat az Apple, miután 2023-ban nem dobott piacra új modelleket a táblagépből. Elemzők szerint jöhet egy felsőkategóriás iPad Pro, és egy nagyobb iPad Air, amelyekben az Apple-féle M2 és M3 chipekkel, valamint az iPad Pro esetében OLED képernyőpanellel és az iPad Airnél egy 12,9 hüvelykes eszközzel gazdagodhat a kínálat.

Az eseményen az Apple Pencil érintőceruzából is várható egy új változat, mivel a bejelentéshez kapcsolódó grafikában és Tim Cook vezérigazgató posztjában is előkerült a ceruza motívuma.

Idén még jelentős, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó bejelentéseket is várnak az Apple-től a szakértők, amire a június 10-én kezdődő fejlesztői konferencián kerülhet sor.