Az apák stresszének öröklődése

A kutatások szerint az apák valóban képesek a stresszt örökíteni a gyermekeikre, a spermiumokban található ribonukleinsavon (RNS) keresztül. Egerekkel végzett kísérletek és a háborút túlélő emberek vizsgálatai is arra utalnak, hogy a szülők által átélt traumák generációkon keresztül manifesztálódhatnak, és a vérben mérhetők, ami az utódoknál fokozott ijedtséget okozhat.

A spermiumok nem csak a géneket hordozzák, hanem olyan molekulákat is, amelyek befolyásolják az örökítőanyagot. Ezek közé tartoznak a rövid ribonukleinsavak (mikro-RNS) és fehérjék, amelyek az érés során rakódnak a spermiumokra. A mikro-RNS szerkezete stressz hatására megváltozhat.

Pennsylvaniai kutatók egy kísérlet során egérapákat tettek ki riasztó szagoknak, és megfigyelték, hogy az utódok hogyan reagálnak a stresszhormonokra. Azok az egérgyerekek, amelyeknek az apjában megvolt a stresszhormonreceptor, több stresszhormont termeltek, amikor riasztó szagok érték az orrukat.

Bár az eredményeket még más kutatóknak is meg kell erősíteniük, és nyitott kérdés, hogy az ilyen eredmények értelmezhetők-e emberre is, egy 28 férfi részvételével végzett amerikai kísérlet utalásokat adhat. Azok a férfiak, akiket gyerekként bántalmaztak, két megváltozott mikro-RNS-típust hordoztak a spermiumaikban, amelyek a traumatizált egereknél is megfigyelhetők voltak.