Az amerikai gazdasági aktivitás lassulása és az olajárak emelkedése

Az Egyesült Államokban az áprilisi beszerzésimenedzser-index (BMI) adatok alapján az üzleti aktivitás továbbra is növekedett, de a korábbiaknál lassabb ütemben, ami a kereslet gyengülésére utal. Az S&P Global legújabb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami a leggyengébb növekedést jelzi december óta.

Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassuló aktivitásnövekedést tapasztaltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra süllyedtek. Az új megrendelések hat hónap óta először csökkentek, bár csak szerény mértékben, ami a kibocsátás növekedésének gyengülésével áll összhangban. A gyártók és a szolgáltatók egyaránt kevesebb új üzletkötésről számoltak be, a magas kamatlábak és árak, valamint az inflációs nyomás és a vevőknél lévő készletek miatt.

A nemzetközi kereslet viszont stabilabb maradt, az új exportrendelések változatlanok maradtak a második hónapban is. A vállalatok üzleti aktivitásra vonatkozó egy évre előretekintő várakozásai romlottak, ami az üzleti hangulat öthavi mélypontjára süllyedéséhez vezetett.

A munkaerőpiac is a kereslet gyengülésének jeleit mutatta, a foglalkoztatottság 2020 júniusa óta először csökkent, különösen a szolgáltatási szektorban, ahol a csökkenés 2009 vége óta a legjelentősebb volt. Ezzel szemben a feldolgozóiparban a foglalkoztatás továbbra is növekedett.

A gyártási és alapanyagköltségek továbbra is emelkedtek, bár az infláció üteme a márciusi csúcsról mérséklődött. A szolgáltató szektorban a költségnövekedés mértéke három és fél éve a második legalacsonyabb volt. Az inputköltségekkel összhangban a kibocsátási árak is lassabb ütemben növekedtek, de még mindig magasak a járvány előtti normákhoz képest.

Az S&P Global feldolgozóipari BMI-je 49,9-es értéket mutatott áprilisban, ami gyakorlatilag változatlan üzleti feltételeket jelzett. Az amerikai gyártók jelentős mértékben csökkentették beszerzési készleteiket, ami a legnagyobb csökkenés volt tavaly augusztus óta. A késztermékkészletek növekedése a kereslet lassulását tükrözi.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető üzleti közgazdásza szerint az amerikai gazdasági fellendülés veszített lendületéből a második negyedév elején, és a következő hónapokban további lassulás várható. Az adatok közzététele után a dollár gyengült az euróval szemben.

Eközben a mai kereskedésben emelkedtek az olajárak, a WTI és a brent is több mint 1 százalékkal drágult kedden. A befektetők abban bíznak, hogy a vártnál gyengébb beszerzési menedzser-index adatok felgyorsíthatják a kamatvágásokat, ami hozzájárulhat az olajárak emelkedéséhez. A WTI 1,4 százalékot emelkedett 83 dollár fölé, míg a brent 1,3 százalékkal került feljebb, 88 dollárig.