Új szabályok a 97. Oscar-gálán

A 2023-as Oscar-gála számos új szabály bevezetésével hívja fel magára a figyelmet, melyek a díjkategóriákat és a filmek kampányait is érintik. A változások között szerepel, hogy a zeneszerzők akár egyénileg is kaphatnak Oscar-díjat, ha jelentős mértékben hozzájárultak egy film zenéjéhez, és az eredeti filmzene kategóriájában a szűkített lista húsz esélyest fog tartalmazni, az eddigi 15 helyett.

Az autós mozis vetítések már nem lesznek elfogadottak a nevezési feltételek teljesítéséhez, a legjobb film kategóriában induló alkotásoknak pedig szigorúbb mozis forgalmazási követelményeknek kell megfelelniük. A filmeknek egy hétig kell futniuk legalább egy kijelölt amerikai mozis piacon, majd 45 napon belül további tíz jelentős mozis piacon, az Egyesült Államok ötven legjelentősebb mozis piaca közül.

A filmakadémia által bevezetett reprezentációs és befogadási normák közül legalább kettőnek kell megfelelniük a fődíjra pályázó filmeknek. Ezek a normák az alulreprezentált társadalmi csoportok – nők, LMBTQ emberek, színes bőrűek vagy más etnikumúak, siketek, testi vagy szellemi fogyatékossággal élők – tagjait is képviselik az adott film témájában, vagy a stáb valamilyen módon esélyt biztosítson a számukra.

Az animációs filmek mostantól a legjobb nemzetközi film kategóriában is indulhatnak, amennyiben teljesítik a nevezési feltételeket.

A kormányzói díjak terén is változások történtek: az Irving G. Thalberg-díj és a Jean Hersholt Humanitárius Díj definíciója módosult, valamint a tudományos és technikai díjak új elnevezést kaptak. A kreatív producereket elismerő Irving G. Thalberg-díj ezentúl szintén egy Oscar-szobor lesz az eddigi Thalberg-szobor helyett, a Gordon E. Sawyer-díjat Tudományos és Technikai Életműdíjnak, a John A. Bonner-díjat pedig Tudományos és technikai-díjnak fogják nevezni.

A részletes szabályzat a filmakadémia honlapján érhető el.

(Címlapkép: a 2024-es gála színész-Oscarjának nyertesei: a legjobb női főszereplő a Szegény párák című filmben Emma Stone amerikai színésznő, a legjobb férfi főszereplő az Oppenheimer ír színésze, Cillian Murphy, a legjobb női mellékszereplő a Téli szünet című filmben, Da’Vine Joy Randolph amerikai színésznő és a legjobb férfi mellékszerepben az Oppenheimer amerikai színésze, Robert Downey Jr. Fotó: Robyn Beck / AFP)