Az EU új frontot nyit Kína ellen és kémbotrány tör ki Németországban

Az Európai Unió új vizsgálatot indított Kína ellen, mivel állítólag tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz az orvostechnikai eszközök beszerzésénél, miközben Németországban egy kémbotrány is napvilágot látott.

Az Európai Unió újabb lépéseket tesz Kína állítólagos tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataival szemben. A Politico értesülései szerint az EU azt vizsgálja, hogy Peking előnyben részesíti-e a hazai beszállítókat az orvostechnikai eszközök beszerzése során. Egy frissen bevezetett törvény értelmében az Európai Bizottság jogosult hasonló esetekben megtorló intézkedéseket hozni, amennyiben bebizonyosodik, hogy Kína korlátozza az uniós vállalatok hozzáférését a közbeszerzésekhez. Ez lenne az első alkalom, hogy az EU az úgynevezett Nemzetközi Közbeszerzési Eszközt alkalmazza a probléma kezelésére.

Németországban közben egy kémbotrány robbant ki. A német hatóságok három személyt tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy katonai technológiával kapcsolatos információkat szolgáltattak egy kínai hírszerző szolgálatnak. A gyanúsítottak egy speciális lézert vásároltak Németországból, amit a szükséges engedélyek nélkül exportáltak Kínába, és információkat próbáltak szerezni egy német egyetemtől a nagy teljesítményű hajómotorokhoz szükséges gépalkatrészekről.

Az EU az elmúlt időszakban több fronton is fellépett a kínai gazdasági szereplőkkel szemben. Egy eljárás hamarosan lezárul, amely az e-autóipar ellen indult szubvenciós ügyekben, továbbá a szélturbinák piacán és a napelemgyártás területén is vizsgálatokat terveznek. Ezek az intézkedések a kínai gazdasági tevékenységekkel szembeni növekvő uniós aggodalmakat tükrözik.