Az EU felkészül a következő világjárványra: új antibiotikumot hagyott jóvá

Az Európai Unió jóváhagyta az Emblaveo nevű új antibiotikum használatát, amely jelentős előrelépést jelent a gyógyszerrezisztens "szuperbaktériumok" elleni harcban. Ezek a baktériumok évente már most is 5 millió ember halálát okozzák, és a következő világjárvány kiváltói is lehetnek.

Az antibiotikumrezisztencia növekvő globális fenyegetést jelent, és a szakértők szerint a jövőbeni világjárványokat is okozhatják ezek a kórokozók. A gyakori fertőzések, mint például a tüdőgyulladás és a húgyúti fertőzések, halálos kimenetelűvé válhatnak, ha a baktériumok ellenállnak a jelenlegi gyógyszereknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az antimikrobiális rezisztenciát a legnagyobb globális közegészségügyi kockázatok egyikének nevezte, és becslése szerint 2050-re évente 10 millió ember halálát okozhatják az antibiotikum-rezisztens fertőzések.

Az Emblaveo, amelyet az Európában a Pfizer forgalmaz, két meglévő gyógyszert kombinál a Gram-negatív baktériumok ellen, amelyek a leggyakoribb gyógyszerrezisztens kórokozók közé tartoznak. Az Európai Bizottság az első hatóság, amely jóváhagyta ezt a terápiás készítményt, amelyet a súlyos esetek egy viszonylag szűk csoportjában fognak alkalmazni, hogy minimalizálják a mikrobaellenes rezisztencia (AMR) megugrásának kockázatát.

Az egészségügyi döntéshozók arra törekszenek, hogy ösztönözzék a gyógyszeripari vállalatokat az antibiotikumok fejlesztésébe való beruházásra. Az Emblaveo az EU által idén jóváhagyott második antibiotikum, az Exblifep után, amelyet a múlt hónapban engedélyeztek. Az EU 2020-ban négy antibiotikumot hagyott jóvá.

Az Emblaveo azokat a baktériumokat célozza meg, amelyek a Metallo β-laktamáz (MBL) enzimeket termelik, amelyeket a WHO a legkritikusabb prioritású kórokozók közé sorolt. Az MBL-enzimek számos létező antibiotikum szerkezetét megbontják, hatástalanná téve azokat. A gyógyszert azoknak a betegeknek adják, akik súlyos fertőzésekben szenvednek, vagy korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkeznek, valamint azokban a régiókban, ahol a gyógyszerrezisztens baktériumok nagyobb számban fordulnak elő.

Az új antibiotikumok kifejlesztése nem vonzó a gyógyszeripari vállalatok számára a magas kutatási és fejlesztési költségek, valamint a korlátozott felhasználás miatt. Az Emblaveót az AbbVie-vel partnerségben fejlesztették ki, és az amerikai és az uniós állami szervek támogatták a kutatásokat. Az Európai Bizottság az antibiotikumfejlesztést ösztönözni kívánja a szabadalmi jogok meghosszabbításával, bár az Emblaveo, mivel két meglévő antibiotikum kombinációja, nem minősülne "kiemelt" gyógyszernek, mégis megkapta ezt a jogot.