USA katonai tanácsadókat küld Ukrajnába és fegyverek érkeznek a határra

Az Amerikai Egyesült Államok hamarosan katonai tanácsadókat tervez küldeni Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az ukrán háborús stratégiai tervezésben és felügyeljék az amerikai fegyverek elosztását, miközben a nyugati fegyverek már Ukrajna határánál sorakoznak.

A Politico által közölt információk szerint az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Pat Ryder tábornok bejelentette, hogy az Egyesült Államok katonákat fog küldeni Ukrajnába. Azonban nem részletezte, hogy pontosan hány katonáról van szó.

Ryder tábornok elmondta, hogy a védelmi minisztérium folyamatosan felülvizsgálja és igazítja az országban lévő helyzetüket a biztonsági feltételeknek megfelelően. Jelenleg az a terv, hogy bővítsék a Védelmi Együttműködés Irodájának (ODC) létszámát az amerikai követségen.

A tábornok hozzátette, hogy a katonák nem a harcok frontvonalában fognak részt venni, hanem a kijevi amerikai nagykövetség területén lesznek elhelyezve. Feladatuk a tanácsadás mellett az Egyesült Államok által adományozott fegyverek elosztásának koordinálása is lesz.

Az elmúlt hetekben egyre kritikusabbá vált az ukrán katonák helyzete a frontvonalon, mivel az ellátottság terén súlyos hiányosságokat szenvedtek. A hétvégén az amerikai képviselőház elfogadott egy hatalmas segélycsomagot, amely hamarabb Kijevbe kerülhet, mint arra bárki számított volna - jelentette a CNN.

Az Egyesült Államok képviselőháza szombaton megszavazta az Ukrajnának szánt segélycsomagot, a szenátus pedig kedden foglalkozik majd a javaslattal. Amennyiben ott is jóváhagyásra kerül, és Joe Biden amerikai elnök aláírja a törvényt, akkor Ukrajna gyorsan fegyvereket és felszereléseket kaphat. Kijevnek elsődlegesen tüzérségi lövedékekre és légvédelmi rendszerekre van szüksége.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az erőviszonyok már 10:1 arányban Oroszország javára billennek, és az orosz erőkkel szembeni jelentős létszámbeli hátrányban lévő ukrán katonák hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy súlyos lőszerhiányban szenvednek.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder és Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke egyaránt hangsúlyozta az amerikai védelmi minisztérium gyors reagálásra való készségét és a logisztikai kapacitást, amely lehetővé teszi a hadianyag gyors mozgatását.

Információk szerint az amerikai segély nagy része már előre elhelyezésre került németországi és lengyelországi raktárakban, ami felgyorsítja az Ukrajnába való szállítást. Különösen a tüzérségi lövedékek élveznek prioritást a szállítások esetében.

Oroszbarát közösségi médiás csatornák már közzé is tettek felvételeket, amelyen azt állítják, hogy a hamarosan Ukrajnába szállítandó Bradley páncélosok sorakoznak Lengyelországban.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) figyelmeztetett arra, hogy Ukrajnában ettől még nem oldódnak meg a problémák egycsapásra, továbbra is kihívást fog jelenteni a tüzérségi lőszerek és légvédelmi rakéták hiánya. Arra is lehet számítani, hogy Moszkva csapásokat fog mérni az ukrajnai közlekedési infrastruktúrára, hogy megnehezítse az ellátást.