A mini-Dubaj projekt: Hulladékmentesítés és tervek

Miközben a bérlőket már kiebrudalják, a felszín alatti hulladékot csak jövő ősszel kezdik elvinni a mini-Dubaj területéről. A tervezett beruházás helyszínén, a Rákosrendezőn zajló munkálatok során az Építési és Közlekedési Minisztérium befejezte a hulladék felmérését.

A minisztérium szerint Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása folyamatban van, amelynek célja a környéken élők és minden budapesti érdekeinek védelme. A felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter, az illegálisan elhelyezett hulladékok mennyisége pedig meghaladja a 190 000 köbmétert.

A tervek szerint az év végéig a felszíni hulladékot elszállítják, de a felszín alatti szennyezettség mértékét még nem ismerik. A szennyezettség mentesítésére alkalmas műszaki megoldások tervezése 2025 szeptemberére készülhet el, és az építkezések csak a kármentesítés befejezése után, várhatóan 2026-ban kezdődhetnek meg.

A Népszava információi szerint a katasztrófavédelem még vizsgálja azt a rejtélyes tüzet, amely a hónap elején ütött ki Rákosrendezőn, ahol jelentős mennyiségű talpfa égett le. A tűzvizsgálati eljárás még folyamatban van, így a keletkezési okokról egyelőre nem áll rendelkezésre bővebb információ. A katasztrófavédelem szerint az égés közben nem volt kimutatható határérték feletti veszélyes anyag, és lakott területen veszélyes anyag nem volt kimutatható, de a füst szagát a környéken érezni lehetett.

Garay Klára, Podmaniczky-díjas városvédő, különösnek tartja, hogy épp most gyulladtak ki a halmokban álló talpfák Rákosrendezőn, ami olcsóbbá teheti a hulladék eltávolítását. A környéken élők napokig lélegezték be a szennyező anyagokat tartalmazó füstöt.

A kormány tervei szerint a Rákosrendezőn egy 10 milliárd dolláros arab befektetéssel megvalósuló mini-Dubaj, azaz egy új millenniumi városrész épülne meg. Lázár János szerint Orbán Viktor utasítása alapján egy „új millenniumi városközpontot” kell létrehozni, ahol „középszerű dolog nem épülhet”.