Cambridge-i Egyetem visszaadja az elrabolt lándzsákat az ausztrál őslakosoknak

A Cambridge-i Egyetem négy, kétszázötven éve elrabolt lándzsát ad vissza az ausztráliai gweagal őslakos közösségnek, amelyekért az utódaik évtizedek óta küzdenek.

A gweagal nép utódai hosszú ideje próbálják visszaszerezni az őseiktől elvett tárgyakat. James Cook és csapata 1770-ben rabolta el az őslakosoktól a fából készült halász- és vadászlándzsákat, valamint pajzsokat, amikor Európából elsőként érkeztek a kontinens keleti partvidékére. A Cambridge-i Egyetem 1771 óta őrizte ezeket a tárgyakat, melyek közül ma már csak négy darab holléte ismert.

Az őslakosok utódainak legutóbbi, hét évvel ezelőtti próbálkozása kudarcot vallott, de most végre pozitív eredményt értek el, hiszen a lándzsák hamarosan visszakerülnek Ausztráliába. Az őslakos közösségek világszerte törekednek arra, hogy visszaszerezzék a gyarmati időkben tőlük elvett műtárgyakat. Például Nigéria a híres benini bronzokat kapta vissza német és brit múzeumoktól, Hollandia pedig értékes műtárgyakat és ékszereket adott vissza Sri Lankának és Balinak.

A Cambridge-i Egyetem gesztusa fontos lépés az őslakos közösségek igazságért folytatott küzdelmében, és reményt ad más hasonló esetekben is.